Свързани новини

26.09.2019 17:39

Радев поиска от Тръмп инвестиции и безвизов режим срещу Ф-16

Видян 2111 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Успоредно със сделките за въоръжените сили, да отпаднат и визите”, настоя президентът Румен Радев на срещата си с американския си колега Доналд Тръмп. Двамата са обсъдили и възможностите за допълнителни американски инвестиции в България по време на приема, даден от семейство Тръмп по случай 74-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пише Сводобна Европа.


Припомняме, че България ще закупи от САЩ 8 изтребителя Ф-16, които по последни данни  ще струват 3,09 млрд. лв. на данъкоплатците. Радев използва момента, за да извлече поне някакви изгоди за българската страна от милиардната сделка.


Противно на дипломатическата логика и следването на национални интереси външният ни министър Екатерина Захариева побърза да възрази на президента. „Това е законодателство и няма как да се обвързва със сделка. Законът е еднакъв за всички. Само ще припомня, че румънците купиха 16 самолета и все още имат визи”, поясни виждането си тя. Твърдението й обаче се оказа дълбоко невярно. Президентският главен секретар посочи, че Румъния всъщност е закупила не 16, 12 самолета Ф-16, при това 2-ра ръка и не от САЩ, а от Португалия.


По думите на самия Радев страната ни очаква и повече американски инвестиции, защото успоредно със сделките за придобиване на въоръжение се говори и за индустриално сътрудничество между двете страни, чиито реални параметри все още не се виждат. Пред българските журналисти той коментира, че очаква много по-активна работа и от страна на правителството и дипломатите ни за постигането на напредък в преговорите за облекчаване на визовия режим за българските граждани, пътуващи до САЩ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Очарованието ви е заразно

Очарованието ви е заразно и с него каменни сърца