Свързани новини

25.10.2018 13:09

Приеха тайните арести до 48 часа, 24 часа за деца!

Видян 10897 пъти | Коментари 3
Гласували 9 рейтинг: 3.2222
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха законодателни промени, които дават възможност арестите да се пазят в тайна 48 часа. Разследващите ще имат право да не уведомяват близките на задържания. Той няма да има и връзка с адвокат. Подобен произвол улеснява самопризнанията като царица на доказателствата, също като при сталинизма. Още преди две седмици 19’ Ви разказа за скандалните искания на управляващите. Сега те са факт. Поправките са в Наказателно-процесуалния кодекс. Те обаче са прокарани през преходните и заключителните разпоредби на законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет, които бяха приети днес на първо четене.


ГЕРБ пробва да прокара промяната и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа. Тогава срещу проекта се изказа дори прокуратурата.


Дори при арест на дете ще има възможност това да остане тайна от семейството му, но за не повече 24 часа. При задържането на непълнолетен обаче има допълнително условие - за ареста трябва веднага да бъде уведомена и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), а не само адвокат.


Досега прокуратурата можеше да задържа до 72 ч., но задължително трябва да бъдат уведомени семейството, адвокат и работодателят на задържания.


И за възрастни, и за деца тайният арест става възможен, когато е налице "неотложна необходимост" да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано.


Този текст развързва ръцете на властимащите за репресия. Защото това означава, че задържан може да иска да се обади на майка си, на приятел, на жената или мъжа, с които живее, и да му бъде отказано. Какво става, ако той няма друг близък или ако не иска да казва на друг, питат експерти. Текстът категорично дава възможност на органите на досъдебното производство да откажат на задържаните контакт с всеки, посочен от тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ТОВА Е ВЕЧЕ НАРУШАВАНЕ НА ЖЕНЕВСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. НЕКА САМО ИЗЛЕЗВ КАТО ЗАКОН И ЗАПОЧВАМЕ ДА ГИ СЪДИМЕ И ФА ПУБЛИКУВАМЕ В ЗАПАДНИЯ ПЕЧАТ. ТОГАВА ВЕЧ ЩЕ ИМ ПРИПАРИ НА ВРАТОВЕТЕ

  • 002 Дядо 30.06.2019 14:08

    Чл. 30.(4)Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем.

  • 001 Дядо 30.06.2019 14:08

    Чл. 30.(4)Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем.

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв