Свързани новини

15.10.2018 15:05

ТР няма да бъде достъпен още 20 дни

Видян 2468 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Работата на Търговския (ТР) и Имотния регистри може да спре отново, сочи решение на Агенцията по вписванията. Тя обяви обществена поръчка за „ремонт” на системата, пише Дневник. Този път сайтът на ТР може да не бъде достъпен за почти месец  (до 20 дни), а причината е липса на достатъчно свободна памет в системата. Ведомството отделя нови 190 хил. лв. за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта.


     Припомняме, че  регистърът вече претърпя срив на 10 август, като в продължение на цели 18 дни нито една от функциите на сайта не беше активна. След това те поетапно започнаха да бъдат възстановявани.


   По данни  на  Българската стопанска камара до миналата година България е похарчила 2 млрд.лв. т. нар. електронно правителство, което трябва да осигури за гражданите пряк и лесен достъп до всички публични институции. На свой ред ТР, който е част от тази система претърпя тотален срив и струва на данъкоплатците малко над 3 млн. лв.. През август правосъдният министър Цецка Цачева призна, че само за 2017 г. сигурността (която явно не беше осигурена) на електронната система струва 4 млн. лв..


В решението за новата поръчка, като застраховка от горчивия опит, изрично се посочва, че „спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено вина". В документа се подчертава и липсата на отговорност за инцидента от август т.г.: възложителят "не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак