Свързани новини

04.10.2018 09:42

И преработените поправки за личните данни ще доведат до цензура и репресии

Видян 1809 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Опасността от цензуриране на медиите, затваряне на публичните регистри, злоупотреба с власт и пробиви в лекарската тайна остават и в уж преработения вариант на поправките към Закона за защита на личните данни, пише Сега. Те минаха на първо четене в парламента на 19 септември, а в сряда изтече срокът за предложения преди второто четене. Критиките срещу тях обаче се множат.


Законопроектът, писан от Комисията за защита на личните данни и прокаран от МВР,  трябва да въведе общия еврорегламент за личните данни (GDPR), който влезе в сила на 25 май. При първоначалното му представяне той беше критикуван от юристи, неправителствени организации и медии. От правителството, което го внесе в парламента, се зарекоха всички забележки да бъдат взети предвид. Само че основните проблеми остават и в преправения вариант.


Така например остава предложението Комисията за защита на личните данни да налага най-големите глоби в историята на българското право - до 20 млн. евро, или 4% от оборота на фирмата, в някои случаи. Тя ще има интерес да е особено активна в това отношение, защото парите ще отиват директно в бюджета й. Срещу това възразиха куп юристи, но абсурдната норма остана.


Сред най-сериозните проблеми са ограниченията за журналистите. Законът казва, че медията трябва да взема предвид 10 фактора за всеки отделен случай: естеството на личните данни, влиянието, което разкриването им ще окаже върху собственика им, и доброто му име, обстоятелства, при които личните данни са станали известни на журналиста, и т.н. Преценката дали това е спазено, ще е субективна и ще позволи нечувана репресия спрямо издания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева