Свързани новини

27.09.2018 17:39

Камбоджа с по-добри условия на труд от нас

Видян 2551 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служителите на H&M-България са в очевидно губеща позиция на фона на колегите си от Камбоджа, Индия и Турция, сочи доклад на Clean Clothes Campaign (CCC), цитиран от Дневник. CCC e най-голямото обединение на профсъюзи и неправителствени организации, защитаващи правата на работниците в индустрията за производство на дрехи.


   За един работен ден служителите в България получават едва около една десета от парите, които биха им били нужни да осигурят достоен живот на себе си и семействата си, посочва докладът. За сравнение  в Камбоджа  доходът осигурява около половината от необходимото за нормален стандарт.


Проучванията са направени между март и юни 2018 г. и бяха фокусирани върху доставчици на H&M.  От самата компания обаче уточниха пред Дневник, че те нямат собствени фабрики в България, а само магазини, складове и свързаната с тях логистика. Истината е, че техни дрехи се шият у нас и именно заради това сме в класацията.


Според изследването работниците ни се трудят по 12 часа дневно, седем дни в седмицата, но не получават дори минималната работна заплата за стандартния работен ден. Най-добре платените работници получавали около 900 лв. нетна заплата, но тя включва 44 часа извънреден труд на седмица. В рамките на стандарната работна седмица средната нетна заплата на един работник е била 192 лв., а с добавеното плащане за извънредни часове – 507 лв.


От CCC цитират и изчисленията на КНСБ от април, че минималната заплата за нормален живот в България през 2018 г. би трябвало да е 2340 лв. Данните на синдиката за август пък сочат, че за нормален живот на четиричленно семейство – двама възрастни и две деца – са необходими 2361.28 лв. месечно, тоест средната работна заплата би трябвало да е около 1200 лв. на човек. Междувременно правителството определи, че линията на бедност през 2019 г.ще е едва 348 лв.. Припомняме, че през май т.г. КНСБ посочи в свой доклад, че 73,3% от семействата или 5,2 млн. души у нас живеят под социалния минимум.


Изследването на CCC цитира оплаквания на конкретни служители. Според вътрешна информация работниците влизат във фабриката в 08:00 часа, но не знаят докога ще им се наложи да се трудят, като понякога работният ден продължава до 04:00 на другия ден. Данните са посочени от служителка на компанията Куш мода, която, според CCC, снабдява H&M от България. Разказва се и за случай, в който жена е била уволнена, след като е припаднала на работното място.


По думите на социолога Георги Медаров, който е част от екипа на изследователите беше трудно да намерим хора, с които да говори по темата. Причините се дължат не само на страха, но и  на факта, че по време на теренното ни изследване, много от служителите работят по 12 часа дневно, което ги възпря да вземат участие в изследването.


Росица Маринова  от КТ Подкрепа  заяви пред БНР, че заплащането в сектор Текстил, облекло и кожа в България е наистина изключително ниско. Тя посочи и, че секторът се отличава с много висок дял на сивата икономика, продължително работно време и неустойчива, несигурна заетост. Над 90% от шивашките фирми у нас работят на ишлеме за световноизвестните вериги, съобщава още тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!! Добри заплати,добър живот !829

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец