Свързани новини

25.09.2018 09:28

Нов скок на парното с 8% и общо 43% за 15 месеца

Видян 3441 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
След последното поскъпване от 1 юли със 7,45%, нови 8% слага отгоре от идния понеделник цената на парното и топлата вода. Без друго твърде скъпата услуга само за 15 месеца поскъпна общо с рекордните 42,74% с натрупване. Напомняме, че котировката изригна с 23% от 1 юли м.г., като се изчисли и натрупването. Напомняме, че въпреки обявяването за незаконна на таксата Сградна инсталация от Върховния административен съд, Топлофикация продължава да я начислява, а за втори път тази година й слага и сериозна надбавка успоредно с цената на отоплението.
Министерството на енергетиката шиканира написването на нова, вече законосъобразна наредба за оформянето на цените в сектора, което отнема стотици милиони противоправно от хората и ги оставя на бездънната каца, в която вече десетилетия се е превърнало общинското дружество. А също на частните топлофикации в страната, които са собственост на кръговете на олигарси като Ковачки и Банев, а в Пловдив – на австрийската ЕВН.

Енергийният министър Теменужка Петкова оправдава поскъпването с цената на газа, но не казва по каква причина, въпреки възможностите, които сама признава, кабинетът не преговаря с Газпром за корекцията им надолу. Въпросът трябва да бъде поставен и на Булгаргаз – държавната група фирми, която служи за партийна хранилка на лица от Крумгейт, съпрузи и съпруги на депутати и правителствени чиновници от ГЕРБ, нямащи нищо общо с енергетиката, но заемащи добре платените постове в лошо управляваните компании.
Напомняме, че моментът за натиск върху Газпром е идеален, след като Европейската комисия заплаши и получи отстъпки от руския монополист. Ситуацията рязко ще се промени догодина, когато стартът на Турски поток ще обрече Булгаргаз и топлофикациите у нас на фалит, след като вместо Анкара да ни плаща транзитна такса за синьо гориво, както десетилетия наред досега, ще вдигне още цените, щом си сложи своя процент за преминаването на газа през нейните тръби.

Странно защо, въпреки че е наясно със ситуацията повече от 4 години, откакто Петкова е министър, а Борисов води второто и третото си правителство, властта не взема мерки по въпроса. Напомняме, че с писмо на служебния вицепремиер и сегашен редовен Екатерина Захариева България се отказа да реализира Турски поток. През тази година отново заговори за възможност да го строи, което обаче вече Москва не желае.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е меко казано странно

Настроението ви ще е меко казано странно. Не бъдете