Свързани новини

02.08.2018 15:08

Дават златна мина и нов добив на въглища на концесия на Ковачки

Видян 9434 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на България даде на вчерашното си заседание 2 нови концесии на фирми от кръга на прословутия Христо Ковачки. На софийското дружество Прохорово майнинг АД да добива медни руди с попътни компоненти от молибден и злато от находище Прохорово, участък Прохорово. Концесията се предоставя от държавата за срок от 35 години. Очаква се за този срок постъпленията от концесионни плащания да бъдат в размер на около 54.8 млн. долара без ДДС, пише Десант - медия от групата, основана от вицепремиера Валери Симеонов. По закон парите постъпват в държавния бюджет и в бюджетите на общините по местонахождение на концесионната площ - в случая Тунджа и Нова Загора. Концесионерът предвижда инвестиции през периода на концесията за обезпечаване на производствената дейност в размер над 214 хил. долара.


Проектът е любопитен по две причини, писа Капитал. Първо, това ще е едно от малкото нови разработени находища в минната индустрия след промените. Освен това с него в рудодобива ще влезе нов, но добре познат участник – Христо Ковачки, който оперира повечето частни въглищни мини в страната. Напомняме, че фирмите от кръга на бизнесмена дължат на НАП, НОИ и работници над 200 млн.лв. Напомняме също, че държавата члез НЕК на Министерството на енергетиката поне два пъти годишно субсидира с по 30 млн.лв. Топлофикациите от същата група, вместо поне да прихване дължимото. Причината е, че в предишния парламент бизнесменът беше сложил близкия си Кънчо Филипов и своята братовчедка - и двамата депутати - шефове на групата, която Бареков вкара в парламента като ББЦ. Неотдавна той закри мината си в Бобовдол и остави работниците и целия град на ръцете на социалната система.


Чрез Минна компания според Десант бизнесменът от Самоков практически държи половината от акциите в инвеститора Прохорово майнингЛюбопитен е и партньорът му - Атанас Тилев, който през последните години държи дял в Еврохолд. 


За срок от 29 години Минна компания ЕООД – София ще добива лигнитни въглища от находище Алдомировския въглищен басейн, участък Радуловци, намиращ се на територията на община Сливница, Софийска област. Решението е взето по време на редовното заседание на Министерския съвет. 


Постъпленията от концесионни плащания за срока на концесията се очаква да достигнат около 5.3 млн. лева без ДДС.Концесионерът предвижда да инвестира над 3 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Петър 30.06.2019 14:08

    Явно не им се живее повече на тия шуробаджанаци?! Времето им дойде!

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак