Свързани новини

27.07.2018 13:46

Нинова: Решението на КС за Истанбулската конвенция е победа на разума и правото

Видян 1956 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Днес съм изключително щастлива, че разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на министър-председателя Борисов, който внесе тази конвенция и който след една година управление каза, че съжалява само за това, че тя не е била обяснена и приета". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод решението на Конституционния съд, който постанови, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон.


"Видях днес и становищата на различните институции. Министърът на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието – Цецка Цачева са дали положително становище. Т.е. те смятат, че конвенцията не противоречи на Конституцията. Което потазва и отношението на цялото правителство", посочи Нинова.


"Поздравявам КС за това решение и всички българи и български институции, които застанахме като един срещу подмяната на националните ценности с една чужда на нашето общетво и семейство идеология", коментира тя.


Нинова подчерта и ролята на БСП за спечелването на тази битка. „Нямаше друга партия в България, която през последните пет-шест месеца да е била подложена на такъв жесток натиск – и от свои, и от чужди. Чуждите ни наричаха антиевропейци, националисти, фашисти, а своите ни заплашиха с изключване от Партията на европейските социалисти. Вътре в БСП имаше хора, които искаха да подкрепим Истанбулската конвенция. Омбудсманът ни хокаше, вицепрезидентът ни поучаваше. Затова искам да благодаря на всички членове на БСП, които застанахме като един в тези последни месеци, въпреки натиска на който бяхме подложени отвсякъде", заяви Нинова.


Лидерът на БСП сподели, че това, което е преживяла през последните четири месеца, е било изключително тежко. „Вие знаете много малко за това“, добави тя.


„В крайна сметка, смятам, че това е победа на българския народ в защита на своята идентичност, в защита на националните си и семейни ценности“, посочи Нинова.


Тя поясни, че след мисията на ПЕС миналата седмица, вече е отпаднала опасността БСП да бъде изключена от ПЕС. „С взаимно уважение си обяснихме, че сме на различно мнение и че различните мнения трябва да се уважават“.


Нинова бе категорична, че борбата с домашното насилие може да се води със средствата на българските закони. Тя припомни внесените от БСП предложения за промени в Наказателния кодекс. „И вече вместо жертвата да води дело и да подава жалба, по наше предложение, прието от всички парламентарни групи, това ще прави прокурорът и делото ще се води със средствата на държавното обвинение. Увеличихме наказанието за такива насилници. Внесохме и предложение за създаване на областни центрове, където жертвите на насилие да могат да намират цялата институционална, човешка и морална подкрепа“, припомни Нинова.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Скрийте се! И вашият "сайт" е тая кукндела също!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.