Свързани новини

04.07.2018 10:07

ЕК: Сами саботирате жп търгове, може да изгубите милиард лв.

Видян 2350 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия сериозно ще се противопостави на прехвърляне на средства от железопътния сектор към други области. Това е заявил Аурелио Сесилио, представител на Генерална дирекция Регионална и градска политика в ЕК, който е началник отдел България, Хърватия, Словения по време на ІХ-ия Комитет за наблюдение на оперативна програма Транспорт, пише Медиапул. Аурелио Сесилио открито заявява, че ЕК има съмнения за нарочни саботажи на обществените поръчки за модернизация на железопътната инфраструктура, което е необяснимо предвид тежкото й състояние и жертвите, които взема – стига примера с Хитрино.


Поводът за предупреждението му е, че Европейската комисия се е усъмнила, че България умишлено бави железопътни проекти с цел да прехвърли еврофондовете за други сектори, точно както стана през предишния програмен период. Тогава с част от парите за жп сектора бяха финансирани пътни магистрали и столичното метро.


Това става ясно от разпространената стенограма от Демократична България от заседанието на ІХ-ия Комитет за наблюдение на оперативна програма Транспорт, който се е провел в края на май в Правец.


От документа става ясно, че критичното забавяне на някои от проектите по програма "Транспорт" може да струва на България загуба от над 1 милиард лева., с цел да се пренасочат средства към пътна инфраструктура или други проекти.


Няма видим напредък по големите жп проекти, като за жп линията Елин Пелин – Костенец, за който има одобрени 451 млн. евро финансиране от ЕК, липсва дори договаряне. Ще напомним, че заради прехвърлянето на средства към нея през 2014 г., не бе ремонтирана линията, на която стана инцидентът Хитрино – най-старата у нас – на 152 г.


Аурелио Сесилио посочва, че ЕК този път няма да допусне прехвърляне на еврофондове: "Има едно нещо, зае което комисията ще настоява и то е, поставям го в скоби, защото това е дипломатичният начин да кажа, че комисията сериозно ще се противопостави на прехвърляне на средства от железопътния сектор към други области на инвестиране. Не разчитайте на подобно нещо", казва представителят на Брюксел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Смъртна присъде е малко 30.06.2019 14:08

    Външни сили създадоха ГЕРБ за да попречи на коридор №8. Днес вече трябваше да се пътува с поне 140 км/час от Дурес до Костенец и после с 250 до Бургас или Цариград.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате