Свързани новини

04.07.2018 09:47

МенТа и ГЕРБ вдигат акциза на бездимните цигари в нарушение на закона

Видян 2079 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В средата на годината в нарушение на закона управляващите се канят да повишават налози. Както 19' писа депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти1 начело с председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова внесоха тези дни промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат още от 1 октомври да се завиши акцизът за нагреваемите тютюневи изделия, т.нар. бездимни цигари.
Само преди година парламентът въведе акцизна ставка за този нов продукт, като го приравни с нарязания тютюн със ставка от 152 лева за килограм. Сега се предлага да се облага като класическите цигари - с твърда сума на 1000 къса и процент от продажната цена. По сметките на вносителите така акцизът ще достигне 3.54 лева за кутия.
На пазара у нас има регистриран само един вид нагреваеми тютюневи изделия. По данни, цитирани от самата МенТа Стоянова, пазарният дял е 1.4%. В повечето европейски страни тези изделия се облагат, както досега у нас - като нарязания тютюн. Така България ще стане първата страна в ЕС, която евентуално ще третира нагреваемите цигари като обикновените. Общ европейски регламент няма.
Бързането с промените в закона веднага породи съмнения за лобизъм.  Определено потвърждавам, че става дума за лобистки интереси. Известно е, че съм един виден лобист, но за бюджета, изцепи се МенТа пред бТВ.
Досега обаче винаги бе спазвано правилото налози да не се променят в течение на годината, тъй като това би затруднило фирмите и обикновените данъкоплатци да планират дейността и бюджетите си.
Аргументът, посочен от МенТа, е, че през миналата година депутатите не са оценили навреме голямото търсене на новия тип цигари и загубите, които търпи бюджетът от това. "Ръстът е много голям, което не оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари - май 2018 г. имаме ръст от над 50% спрямо този период на миналата година. Делът на употребата на тези цигари от 1% в края на 2017 г. вече е 1.4%, а до края на годината очакваме да стане 1.6%", заяви Стоянова.
Според шефката на бюджетната комисия правилото да не се променят данъци в течение на годината не важало за косвените налози, какъвто е акцизът. Точно преди година обаче Менда Стоянова бе на противоположно мнение. През юли 2017 г. бюджетната комисия обсъждаше промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въведе акцизът за нагреваемите цигари. Представителят на производителя  настоя тогава налогът да влезе в сила веднага, а не от началото на 2018 г., за да може вносът на новия продукт да не създава проблеми пред митническите органи, които се затруднявали как да го таксуват заради съдържанието на тютюн в него. МенТа  обаче тогава бе категорична, че срокът трябва да бъде 1 януари 2018 г. именно, защото нови данъци и изменения на данъци не може да се правят по средата на годината.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и