Свързани новини

24.06.2018 08:00

Напрежение в Турция преди предсрочните избори

Видян 2123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Над 56 милиона избиратели са призовани да гласуват на предсрочни президентски и парламентарни избори в Турция днес, повече от година преди редовната дата, съобщи бТВ.


Залогът на вота в южната ни съседка е изключително висок, защото след него страната ще промени политическата си система от парламентарна на президентска република. Държавният глава вече ще управлява с огромни правомощия и ще има правителство без премиер.


Кои са основните претенденти? Бившият кмет на Истанбул от началото на 90-те - Реджен Таийп Ердоган преди 15 години става премиер на Турция, а през 2014 г. е и първият избран с преки избори президент на страната. Води консервативна политика, а след опита за преврат срещу него преди две години хиляди хора се оказаха по затворите.


Неговият основен опонент - Мухарем Индже, е кандидат на най-голямата опозиционна партия. Той е бивш учител по физика, 4 пъти до сега е избиран за депутат.


Подкрепя секуларизма в страната и сред обещанията му са възраждането на демократични норми в Турция и край на задължителното религиозно образование.


Ердоган за първи път има съперник, който събира голямо обществено доверие в лицето на Мухарем Индже (54 г.). Смята се, че двамата ще си поделят 80% от гласовете за президент. Според единствената независима социологическа агенция резултатът ще бъде 1:1 с по около 40 на сто за всеки от претендентите, докато дори близките до властта институти за обществено мнение дават пропорция по-близка до 50:30 процента.


Ако се стигне до втори тур на 8 юли, в случай, че днес няма избран с над 51% от гласувалите, шансовете на Индже са огромни.


Митинг срещу митинг


И двамата основни кандидати закриха кампаниите си в Истанбул, съобщи bTV. Индже събра между 3 и 5 млн. души в Малтепе, на брега на Мраморно море. Стотици хиляди пробиха загражденията, за да стигнат до сцената.


„Аз ще съм обединяващ президент. Аз ще съм президент на всички турци”, обеща им Мухарем Индже.


Ердоган закри кампанията си с по-малък митинг пред истанбулска джамия. Държавната телевизия му предостави значително ефирно време, в което той обвини опонентите си, че са подкрепили преврата.


Кандидат-депутат от партията на президента заяви, че гласовете за Индже са куршум за турските войници.


В различни истанбулски квартали започнаха спречквания по улиците. Автобус на Добрата партия беше нападнат с камъни


Гласуването днес започва в 9 ч. и приключва в 17 ч. Първи резултати се чакат около 20 ч. 17 опозиционни партии ще правят паралелно преброяване и ще се борят с изборните машинации.


Изборите се провеждат в условията на продължаващото втора година извънредно положение.


Около половината от трите милиона турци в чужбина вече са гласували. Това е доста по-слаба мобилизация в сравнение с миналата година, когато Ердоган прокара с референдум превръщането на страната в президентска република в голяма степен и с помощта именно на бюлетините от чужбина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Един мистичен ден за вас

Един мистичен ден за вас, в който няма да сте наясно