Свързани новини

14.06.2018 15:06

Георге Иванов гневен заради договора с Гърция

Видян 1684 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Македонският президент Георге Иванов прекъсна заседанието със Зоран Заев и външния министър Никола Димитров заради прекалените компромиси за името на бившата югославска република. Срещата, на която двамата трябваше да го информират за пробива в преговорите с Гърция за името на страната, e продължила само две минути.


Както се посочва в съобщение от правителствената пресслужба, македонският премиер Заев и външният министър Димитров се опитали да обсъдят съдържанието на договора. Иванов попитал дали двамата имат писмено договора за името. След като получил положителен отговор, президентът заяви, че не е необходимо да продължават срещата. Иванов е напуснал заседанието и е отказал да говори за ползите от този исторически договор за македонското бъдеще.


Припомняме, че Иванов е против промяната на името за всеобща употреба и е срещу изменение на Конституцията на Република Македония. След срещата Иванов излезе с обръщение към обществеността, в което беше категоричен, че няма никакво намерение да подписва постигнатия между Скопие и Атина договор за разрешаване на спора за името.


„Текстът на споразумението е поразителен за Македония, не се сменя само конституционното име, но и преамбюла на Конституция и всички членове, в които се споменава името“, заяви Иванов.


По думите му, Гърция е успяла да постигне максимума от исканията си. „Това, което направи с македонците в Гърция, сега иска да го направи и с македонците в Македония. Всичко свято за Македония е погазено. Правото на неродените да бъдат македонци е отнето“, продължи държавният глава.


Иванов изтъкна още, че „ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за този вреден договор“. „Този договор не обединява обществото, а го поляризира допълнително. Ще се съглася на решение, което няма да нарушава достойнството на македонския народ и гражданите на Република Македония“, категоричен е македонският президент. Иванов призова македонците да не се плашат.


„Позицията ми е окончателна и няма да ме разколебаят с никакви притискания, заплахи и закани. Няма да подпиша такъв вреден текст на договора“ – с тези думи държавният глава завърши изявлението си.


От правителството заявиха, че премиерът Заев и външният министър Димитров са имали конструктивен опит за представяне и обсъждане на съдържанието на договора, но били игнорирани. От правителството призоваха към консолидация на обществото и приемане на договора в името на членството в ЕС и НАТО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате