Свързани новини

09.11.2009 15:26

Марс под лупата на САЩ и Европа

Видян 2125 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специалисти от Американската и Европейската космическа агенция стартират дългоочакваното съвместно изследване на Марс. Това стана факт, след като шефът на NASA Чарлз Болден и ръководителят на ESA Жан-Жак Дорден подписаха договор във Вашингтон, съобщи dnes.bg, като се позова на BBC News.


Според документа, през 2016 г. на орбита около Марс трябва да бъде пуснат европейски апарат, а през 2018 – на повърхността на Червената планета да бъде спуснат един марсоход, а после още няколко. Те ще са резултат от многомесечна разработка на програмата  MEJI (Mars Exploration Joint Initiative – съвместна инициатива по изучаването на Марс).  Според ВВС нейната основна цел е получаване и доставка на Земята на проби от почвата на Марс.


Сериозните финансови трудности, които изпитват  марсианските програми на двете агенции са в основата на решението за съвместно изучаване на Червената планета.


Така например разработката на американската Mars Science Laboratory (която наскоро получи името Любопитство) струва повече от $2,3 млрд. , което е с почти 700 млн. повече от първоначалните сметки. Този факт може да доведе до орязване на останалите космически програми на NASA.


Аналогична е ситуацията с европейския апарат ExoMars, чието пускане няколко пъти се отлага във връзка с финансови затруднения. ВВС отбелязва, че разработката на съвместния проект също няма да е евтина – само от страна на ESA ще бъдат вложени около 1 млрд. евро.


Неотдавна Европейската агенция сключи подобен договор с руската Аерокосмическа Агенция. В неговите рамки Европа планира да закупи от Москва детайли за електрическото захранване на ExoMars.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак