Свързани новини

07.02.2009 10:04

В България жестокостта към животните не е престъпление

Видян 2570 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кампания за инкриминиране на жестокостта към животни стартират от Фондация „Четири лапи” днес, съобщи БГНЕС. Целта й ще бъде приемане на промени в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за хора, които измъчват животни.


В над 100 ветеринарни клиники и зоомагазини в София и по-големите градове, както и в мрежата от заведения на Фейм кардс ще бъдат разпространени 40 000 пощенски картички с апел за инкриминиране на жестокостта над животни, които гражданите ще могат да изпращат до председателя на Народно събрание Георги Пирински и до председателя на Комисията по правни въпроси Янаки Стоилов. Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора, твърди Дади Ейнарссон, ръководител Проекти на „Четири лапи” за България. „Например, данни от Ню Джърси, САЩ, сочат, че 88% от семействата, които физически са малтретирали децата си, са проявявали и жестокост към животни. Проучване относно сексуални престъпници открива, че 48% от изнасилвачите и 30% от блудствалите с деца, са извършили жестокост към животни по време на детството си. Подбудите при малтретирането и жестокостта към животни са сходни с тези при насилието спрямо хора. Те включват стремеж към доминация, отмъщение, омраза и шокиране на околните. Деца, живеещи в малтретираща ги семейна среда, нерядко изразяват болката си чрез насилие над уязвими членове на семейството, като домашния любимец.” България е една от последните страни в Европа, в които жестокостта към животните не е класифицирана като престъпление. Приетият в началото на миналата година Закон за защита на животните забранява мъченията на животни, но санкциите са само финансови и административни и биват налагани в много редки случаи. По наши наблюдения Законът за защита на животните не работи, продължава Дади Ейнарссон. „Ежедневно получаваме сигнали за насилие над животни, като много често компетентните органи отказват съдействие, дори и в случаи на употреба на огнестрелно оръжие. Наскоро благодарение на предаване по телевизията нашумя случаят с Евгени Андреев, който храни змиите си с живи котета и кучета. Въпреки жалбата ни до НВМС и предоставените видеоклипове с мъчения над животни, които Андреев разпространява в интернет, санкции не последваха. Не липсват и случаи, в които служители на централната или местна власт грубо нарушават Закона за защита та животните, без да има последици.” Кампанията на „Четири лапи” ще стартира с кръгла маса с участието на организации за защита на животните и народни представители, на която ще бъде обсъден текст за общо предложение за промяна в Наказателния кодекс. Събитието ще се проведе днес от 13:00 в зала „Пловдив” на Интерпред - Световен търговски център в София. В края на януари тази година парламентът гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират особената жестокост към животните, но предстои гласуване на второ четене към края на този месец.
„Четири лапи” е международна фондация със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас фондацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни, последният от които беше в гр. Приморско през есента на тази година. В началото на м. декември Фондация „Четири лапи” подписа споразумение с Министерство на земеделието и храните за съвместна дейност по прилагането на Закона за защита на животните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв