11.10.2016 11:22

Безплатни медицински прегледи за възрастни хора през октомври

Видян 2204 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За втора поредна година програмата „Забавно лято, грижовна есен”, осъществявана с финансовото съдействие на Филип Морис България, предоставя специализирани медицински прегледи за голям брой възрастни хора от три тютюнопроизводителни региона в страната. Кардиолози, ендокринолози, уролози, офталмолози, ортопеди и невролози от УМБАЛ „Александровска” ще преглеждат възрастните хора от 13 населени места в общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Главиница, Ситово и Тутракан. Фондация BCause и създадения от нея дарителски фонд „Нашите родители”, в партньорство с Фондация “Направи добро-Александровска” към Александровска болница организират специализираните медицински прегледи на място за възрастните хора от трите региона в страната. В медицинските екипи са включени по четирима специалисти и една медицинска сестра. Двама студенти по медицина ще подпомагат дейността във всяко от населените места. Инициативата е част от Програмата „Забавно лято, грижовна есен“, която се осъществява с финансовото съдействие на Филип Морис Интернешънъл, като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. След успеха на програмата през 2015 г. в община Сатовча, тази година Филип Морис България финансира провеждането на програмата в разширен брой тютюнопроизводителни общини в страната.


Подборът на медицинските специалисти за провеждане на прегледите е уточнен предварително, съвместно с общопрактикуващите лекари от общината и местната администрация, като най-често това са кардиолог, уролог, ортопед, ендокринолог. „По време на прегледите от миналата година стана ясно, че голяма част от пациентите не са посещавали лекар 20 и повече години. Средната възраст на пациентите беше 68 години. Основните заболявания, констатирани от лекарите, в региона на Сатовча, където през 2015 г. се проведе програмата „Забавно лято, грижовна есен“, са урологични, кардиологични и ендокринологични. Тази година включваме и специалисти по неврология, офтамология, ортопедия и травматология. От всички прегледани миналата есен, 238 души бяха насочени за допълнителни изследвания и лечение.


Само в първата седмица след прегледите 26 човека са посетили различни специалисти в София.”- споделиха опита си от първото издание на инициативата от фондация BCause. „В повечето населени места има лекарска грижа, но много често липсва реална възможност възрастните хора от по-отдалечените села да стигнат до медицински специалисти. При досегашните прегледи и в района на Сатовча, и в Северозападна България, голям процент от хората имаха нужда от допълнителни изследвания и лечение. Имаше и твърде много случаи, в които се откриваха здравословни проблеми, за които хората дори не подозираха, като например диабет, хипертония, глаукома, в това число и вродени аномалии, за които хората също нямат представа. ” – съобщават представителите на местната администрация, партньор на програмата. Започналата през есента на 2015-та година програма показва, че отдалечените региони в страната имат нужда от подобни инициативи, тъй като заболяванията открити по време на безплатните медицински пегледи влошават драстично качеството на живот на хората.


На 10ти октомври, във втория етап на програмата „Забавно лято, грижовна есен”, Фондация BCause в партньорство с Фондация “Направи добро-Александровска” към УМБАЛ Александровска стартират специализираните прегледи за възрастни хора. Специалисти от Александровска болница ще проведат безплатните консултации в избрани центрове в общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Главиница, Ситово и Тутракан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв