Свързани новини

29.10.2014 17:35

Епопея на забравените: Хай ресторантите

Видян 2454 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Незнайно защо, при соца много обичаха да кръщават хотели и ресторанти с географски имена. Понякога, разбира се, в това имаше и смисъл – например виетнамският ресторант, на ъгъла на сегашния бул. Стефан Стамболов и бул. Христо Ботев, естествено се казваше Ханой. Той обаче не беше никак елитен. Друга столица на тогава „братска социалистическа държава” обираше хай класата. Стекът Добра жена и запалването на палачинките с шоколад Гундел бяха големите атракции в менюто на ресторант Будапеща, наричан най-често Унгарския, както и неговият струнен оркестър, създаващ много настроение. Той оцеля и в началото на прехода, а после нивото рязко бе свалено – превърна се в незнайно защо вървежно заведение от варненската верига Хепи. Най-чести гости на Унгарския бяха знаменитите артисти от Сатирата – всичките народни от Калата и до Константин Коцев. Там се празнуваха големите събития в живота им, понеже театърът се пада на отсрещния тротоар. Отворените студентки от ВИТИЗ като Дарина Павлова – Розичка също вилнеят в елитното заведение – именно там я забива Илия Павлов – Зъбчето, когото преходът превърна в милиардер, но в крайна сметка уби.


Руският клуб – къщата на бивш български премиер от царско време, на ъгъла на мъничката улица Добруджа и известната Славянска също беше хит. Неговата градина беше една от малкото ресторантски в София, заедно с несъществуващия вече двор на хотел България. Накъдреното сирене, кашкавал и масло, които станаха запазени марки на Балкантурист, тръгнаха оттам. След промените ресторантът запази стила на името си и неговата география. Прекръстиха го не как да е, а Крим. Какво е това? Още едно доказателство за народностната същност на полуострова, след като Руският клуб се превърна в Крим, шегуват се старите софийски бохеми. Уникална кухня – от руската, естествено, салата до бадемовия крем и зцелият елит накуп при соца и не по-лоша кулинария до началото на новия век бяха превърнали мястото в символ и притегателен център за министри, гостуващи звезди и дори за чиновниците от МВФ, чието идване и тръгване с пари или без следяхме като луди - баш в Крим изчезна чантата на култовата Ан Макгърк. Нещо стана и след нейната смята с безличната Пирита Сорса и нейните наследници, работата и в заведението не потръгна. До придоби по-евро имидж и в крайна сметка изгуби патината. Пък накрая неотдавна и затвори.


Изчезна от лицето на София и друг култов ресторант с име, почерпено кой знае защо от географията на бг реките, който бе убит от прехода. Ропотамо – на върха на хълма на Цариградско шосе, бе съборен, уж за да вдигнат някакъв луксозен комплекс. Парите обаче секнаха и дупката остана да зее като столичната кулинарна сцена в много отношения. А Ропотамо и преди 1989 г., и през 90-те години си беше класен ресторант. Нямаше нещо, което там да не приготвят добре – и наша скара, и виенски, и милански шницел, и какво ли не още. Понеже по-горе споменахме за запалването на палачинки Гундел в Унграския, няма как да отминем запалването на сладоледените торти в Ропотамо. Славни времена бяха.   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.