Свързани новини

15.05.2013 15:08

Редфорд срещу Ди Каприо в Кан

Видян 1881 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дългоочакваният римейк на класиката Великият Гетсби, която познаваме и като литературен шедьовър на Фицджералд и като киноикона с участието на Робърт Редфорд и Миа Фароу открива тази сряда поредното издание на великия филмов фестивал в Кан. В главната роля е Лео Ди Каприо .


Момчето от Титаник не е сред най-обичаните холивудски звезди на Кроазет. Причината е проста – в Кан се държи повече на киното, отколкото на звездния блясък, пише Супер 19'.


Само вижте последните два филма, победили в надпреварата, които успяха да се превърнат и в касови хитове. Това са Артистът и Любов – две надежди, че доброто старо време на красиво изкуство може да се върне за сметка на бързата закуска под форма на ленти, която сервират американците.


Този път те решиха да блеснат в Кан с тяхната нова трактовка на Великият Гетсби – една от най-елегантните и най-умните истории, които техни автори някога са разказвали. И в литературата, и в киното.


Напомням на онези, които са позабравили фабулата, че става дума за приказка за горчивото сбъдване на прословутата американска мечта. Бедно момче – никой отникъде, влюбено в богато момиче, успява да направи шеметно богатство и когато достига върха, купува си огромна къща като палат точно срещу имението на бленуваната принцеса. И в новия контекст обаче тяхната любов е невъзможна. Както, оказва се, и щастието, което май наистина не може да се купи нито с пари, нито с много пари.


Старият филм по невероятната приказка на Фицджералд бе намерила своя Гетсби от плът и кръв в лицето на Робърт Редфорд. От костюмите на Ралф Лорън до последния детайл, филмът е наистина съвършен.


Новата версия с Ди Каприо, взет от своя режисьор в Ромео и Жулиета, е най-забележителна с потрошаването на 125 милиона долара.


Толкова струват суперпродукциите, каквато Гетсби е странно да бъде. Цялата атмосфера и духът на джаза, на 20-те години, на онова артистично време е точно обратният – на уют, на изящество, на интелектуалност.


За да има интрига и за да покажат отношение домакините са поканили, също извън конкурса, добрия стар Редфорд, за да го изправят срещу Лео. Той представя в Кан на 22 май – точно седмица след Гетсби 2, своя нов филм, чието заглавие може да се преведе като Когато всичко е загубено, или  като Изгубен.


Историята е за самотен пътешественик, чиято лодка се изгубва буквално насред нищото – в буря в сърцето на океана. Историята, ако се абстрахираме от декора, е точно същата като на Гетсби. Човек, който тръгнал да гони своята мечта, попада в безизходица. С тази разлика, че докато Гетсби умира – макар това да изглегжда и като спасение за него, мореплавателят на Редфорд да успява да продължи.


Всеки може да направи своя избор кого предпочита – истинския Гетсби или рекламният за Прада, Брукс Брадърс, Тифани и още няколко марки, осъществили оригинален продъкт плейсмент.


Нашата позиция сигурно прозира от този текст. Тя и не може да бъде различна.


автор: Борис Ангелов



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби