Свързани новини

05.02.2013 14:11

Париж разреши на дамите да носят панталони

Видян 1723 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-накрая жителките на френската столица Париж вече могат носят панталони без страх от наказателно преследване. Правителството отмени 200-годишната забрана вчера, предаде АФП.


В свое изявление френският министър за правата на жените Наджат Вало-Белкасем обяви, че забраната, наложена на 17 ноември 1800 година, е несъвместима със съвременните ценности и закони на Франция.


Изявлението бе направено във връзка със стара общинска заповед, която налага на парижанките да искат разрешение от местната полиция, ако искат да „се обличат като мъже”, носейки панталони. Заповедта вече е била променяна през 1892 г. и 1909 г. когато било позволено на дамите да носят панталони единствено, в случай че "държат кормилото на велосипед или юздите на кон".


Тази заповед преди всичко е била насочена към това, да се ограничи достъпа на жените до определени длъжности и професии, като не им позволява да се обличат като мъже, обяснява Вало-Белкасем. "Подобна заповед е несъвместима с принципите на равенството между жените и мъжете", добавя тя.


Парижките жени са поискали правото да носят панталони още по време на Френската революция, когато революцоинерите от работническата класа били известни като "Санкюлоти", заради носенето на панталони вместо предпочитаните от буржоазията копринени кюлоти.


През 18 в. мъжете от богатите съсловия са носили кюлоти - къси точно до под коляното панталони, тип брич, с дълги чорапи, а бедните са носели дълги панталони.


Начинът, по който се обличат жените, е продължавал дълго време да нажежава политическите страсти във Франция. В средата на месец май 2012 г новата френска министърка на равномерното териториално развитие и жилищното строителство, 37-годишната Сесил Дюфло, се яви на първото заседание на министерския съвет с дънки и предизвика сензация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак