Свързани новини

23.03.2012 12:26

Нешка Робева даде старт на националната кампания Чудесата на България 2

Видян 1766 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уникално шоу на легендарната Нешка Робева даде старт на националната кампания на вестник "Стандарт" „Чудесата на България” 2 днес в зала 6 на НДК.  Главният редактор Славка Бозукова събра на една маса министри, експерти, археолози, историци, общественици и медии. Те започнаха широка обществена дискусия за нови български обекти под егидата на ЮНЕСКО.
„Благодаря ви, че вярвате в чудото на българското културно-историческо наследство. Миналото на древния ни народ не може да бъде кампания с начало и край. Не може да бъде нещо временно. Затова всяка година ние си поставяме нови, все по-амбициозни цели. За 2012-а те са включването на още български обекти от материалното и нематериално наследство в списъка за закрила на ЮНЕСКО”, обърна се г-жа Бозукова към участниците в дискусията. Като успех на кампанията за миналата година тя подчерта факта, че за първи път историческото ни наследство и културният туризъм са се превърнали във водещ приоритет за правителството. „Дори финансовият министър влезе в ролята на Индиана Джоунс и откри изгубена българска крепост”, каза г-жа Бозукова. Според нея достойнство на кампанията е, че най-големите хотелиери и туроператори у нас вече предлагат пакети „Чудесата на България”.
“Чудесата на България” не е кампания само на в. “Стандарт”, тя е на всички медии, които желаят да се присъединят, за да обединим усилията си, каза още г-жа Бозукова. “Българският медиен съюз подкрепя инициативата и ще участва активно в нея”, подчерта зам.-председателят на БМС Светлана Шаренкова.
„Поздравявам ви за кампанията, с нея наистина ще отправим послание към младите хора”, каза министърът на културата Вежди Рашидов.
"Стандарт" да бъде инициатор на международен форум с участието на главни редактори от европейски и световни медии предложи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. За наша сметка ще организираме специална туристическа обиколка по светините ни, обеща той. Проф. Николай Овчаров пък се ангажира заедно с колегите си археолози да станат безплатни гидове на гостите на такава конференция.
Голямото гласуване кои обекти да бъдат предложени на ЮНЕСКО започва от днес. То ще се осъществява на специален портал, създаден в сайта “Чудесата на България” на два етапа – експертен и национален. Участниците в дискусията получиха парола за достъп, с която ще могат да класират над 50 предложения за обекти от материалното наследство на България и над 10 от нематериалното. Порталът е отворен и за нови предложения. Да дадат вота си са поканени всички медии, учени от БАН, шефовете на регионални музеи, неправителствени организации, общественици. След един месец класираните на първите 30 места предложения ще бъдат пуснати за национално гласуване. Топ 10 на предложенията за ЮНЕСКО ще бъдат обявени на грандиозен спектакъл “Чудесата на България” в НДК наесен. Тогава за първи път ще прозвучи и специалната песен, която се пише в момента.
Сред участниците в дискусията бяха зам.председателят на Българският медиен съюз Светлана Шаренкова писателят Димитър Недков, поетът Любомир Левчев, Нешка Робева, журналиста Цветанка Ризова, певицата Светла Иванова, кметове и зам.-кметове, експерти от Министерството на културата, учени от БАН, представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, неправителствени организации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби