20.10.2008 09:45

Кашкавалът уврежда плода при бременните

Видян 2616 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В неузрелите сирена и кашкавали, които са залели търговската мрежа се съдържат микотоксини и по този начин въпросните продукти стават опасни за човешкото здраве и могат дори да доведат до увреждане на плода при бременните жени. За това алармираха пред 19` експерти от Федерацията на потребителите. Заплахата идва при натрупването на химическите съединения, което неминуемо оказва негативни последствия върху организма. Според биолози постъпването дори на малки количества от тези токсини за дълъг период от време оказва разнообразно, но винаги отрицателно отражение върху здравословното състояние. Повечето от въпросните съединения са канцерогенни, генотоксични, увреждащи генетичния фонд на човека, имунотоксични, които поразяват имунната система и ембритоксични, които пък нанасят поражения върху плода и могат да предизвикат непоправими последствия. Най-често микотоксините поразяват бъбреците, черния дроб и имунната система.


„Около 20-30 дни са необходими на кашкавала да узрее добре, докато голяма част от производителите го пускат на пазара едва 10 дни след неговото производство“, каза за 19` Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите. Същият проблем съществувал и със сиренето. И двата продукта трябвало да са твърди, ако са добре узрели. В противен случай са пуснати по-рано от необходимото в магазинната мрежа и носят изброените рискове за човешкото здраве. Проверка за качеството на сиренето можело да бъде заливането му с гореща вода. Ако то се разпадне, значи е некачествено и не отговаря на стандартите.


Кърлев препоръчва да бъдем внимателни и с киселото мляко. Повечето от подквасените млека не съдържали живи бактерии. Това ги отдалечавало от автентичния български продукт, който според експерти е в основата на дълголетието. Съветът към домакините е да направят опит с квасене на прясно мляко. Ако процесът не се получава, киселото мляко, използвано за закваска, е менте. Друг атестат за качество е пускането на течност /цвик/ при загребването с лъжица. При истинското кисело мляко появата на този цвик е задължителна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак