Свързани новини

23.09.2009 13:52

Пълнолунието не влияе на изхода на операциите

Видян 2723 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Медиците установиха, че въпреки съществуващите предубеждения и суеверия пълнолунието не намалява шансовете за оцеляване при пациенти, прекарали сърдечна операция, се казва в статия, публикувана в списание Anesthesiology и цитирана от БГНЕС.


За основа на изследването са послужили човешките предразсъдъци, че смените на фазата на луната могат да окажат въздействие на самочувствието на хората. Учените са анализирали 18 хиляди случая на сърдечни операции, извършени в периода от 1993 до 2006 г. в Кливлъндския медицински център, съобщава РИА "Новости". Авторите на статията Алън Башур и Даниъл Сеслер, работещи в центъра, с помощта на своите колеги са се опитали да установят дали фазата на пълнолуние влияе върху рисковете за смърт на пациентите по време на операции, сърдечни удари веднага след операциите и вероятността от инфекции. "Не съществуват научни обоснования на легендите за влиянието на Луната върху самочувствието на хората, затова ние не се и надявахме, че ще успеем да открием някакви закономерности, свързани с цикъла на лунните фази. Въпреки това в науката е прието преди всичко да се изследва, а не да се правят спекулативни заключения, затова проведохме подобно проучване", сподели Башур. Учените не са открили никаква връзка между лунните фази и успешността на операциите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.