Свързани новини

02.07.2009 17:30

Правим с месото чудеса в кухнята

Видян 2270 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През летния сезон сме засипвани от какви ли не промоционални оферти, с които може да заредим хладилника с евтини местни продукти. Намаленията са в диапазона 15-20%, а най-изгодни са в Т-Маркет. Така например 1кг. свински котлет може да се намери за 8,29 лева, а популярната и вкусна лионска наденица върви по 3,99 лева. Караначетата от половин кило''Колбасо'' може да са ваши за 2,39 лв. Приготвянето на тези три местни продукта не отнема повече от 20-30 минути. Свинският котлет може да се сготви по изключително интересен начин и да придобие екзотичен вкус. За тази цел обработеното на котлона месо може да се залее с предварително направен сос от манго и ананас. Първо ни са необходими 4 бр. свински котлети, 1/2 глава лук, 1 скилидка чесън, 5-6 с. л. олио, черен пипер и сол на вкус. Сосът пък се прави от 1 манго (300 г), 4 шайби ананас, 200 мл сок от праскови, 50 мл сок от ананас, 30 г масло, 2-3 зърна карамфил, 1 1/2 с. л. горчица и1 с. л. кафява захар. Етапите на приготвяне са следните:


1. Мангото се обелва внимателно, разполовява се, а костилката се изважда. Плодът се нарязва на малки парченца и се пюрира със сока от праскови. Изсипва се в тенджера.
2. Добавят се маслото, кафявата захар, горчицата, карамфилът, сокът от ананас и нарязаните надребно шайби ананас. Това количество се вари 10-15 минути.
3. Овкусените със сол и черен пипер свински котлети се изтъняват с дървено чукче. После се запържват за 1-2 минути от всяка страна в предварително нагрято олио (2-3 с. л.).
4. В тази мазнина се налива останалото олио и за 1-2 минути се запържват наситнените лук и чесън. Пържолите се връщат в тигана, поливат се със соса от манго и ананас. Задушават на бавен огън за 8 минути. Така след 5-6 минути вкусотията е готова за сервиране.
-----------------
От лионската наденица може да са приготви чудесен обяд. В случая ни трябва скара, а  към този евтин и вкусен колбас се добавя царевица и краставички. Картофеното пюре с хрян и целина придава страхотен вкус. 600 гр. лионска наденица са достатъчни за трима души. След това купуваме 200 гр. царевица от консерва за 1,20 лв. и същото количество кисели краставички от буркан за 2,80 лв. 300 гр. картофи за 0,30 лв. Останалото е 30 гр. масло,10 гр. олио,100 гр. целина ,100 гр. паста от хрян ,150 млл. прясно мляко, сол на вкус. След това започваме със следното: Наденицата се нацепва напряко и се изпича на намазнената с олиото скара. Картофите се сваряват, обелват и се намачкват с ръчен пасатор, като се добавя маслото, млякото, солта, наситно настърганата целина и пастата хрян. С готовото пюре се гарнира наденицата. Сервира се с краставичките и царевичките.


За това ястие ни трябват 400 гр. карначета, които се разделят на по 100 гр. След това ги нанизваме под формата на спирала на 4 дървени шишчета. Намазват се с олио и се пекат на предварително загряла скара за по 3 минути от двете страни. Поднасят се веднага, с гарнитура според сезона, но най-удачния вариант е с пържени пиперки. Те може да се приготвят за 10 минути, а цената им за 1 кг се движи между 1,70-2,00 лева. Пиперките се измиват, изпичат се, обелват се и се посоляват. Овалват се в брашно и се слагат в сгорещеното олио. Пържат се от двете страни до зачервяване и се вадят от тигана, а после се добавят по 2-3 към изпечените на скара караначета.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец