Свързани новини

23.06.2009 19:34

ЕК: Рецесията в България и през 2010

Видян 2398 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рецесията в България ще продължи през 2009 и 2010 г. Това се казва в доклад за състоянието на държавните финанси в страните от ЕС през 2009 г, изготвен от икономическата и финансова служба на Европейската комисия.



ЕК прогнозира свиване на българската икономика с 1.6% през 2009 г. и с 0.1% през 2010 г. В доклада се отбелязва, че през 2008 г. излишъкът в бюджета е бил 1.5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) при заложени през декември предходната година 3 на сто. Непостигането на обявената цел се дължи на по-ниски от очакваните приходи и на липсата на строг контрол върху разходите, изтъква ЕК. Влошаването на приходната част е следствие от негативното въздействие на световния икономически спад. През последното тримесечие на 2008 г. темповете на ръст в БВП спаднаха рязко и данъчната съставка намаля. Същевременно въвеждането на плосък данък от 10 на сто върху доходите, както и значителното неизпълнение на планираното използване на европейски фондове също доведе до спад в приходите, се посочва в доклада.
Днес агенция Блумбърг съобщи, че на България и Хърватия най-вероятно ще им се наложи да поискат заем от Международния валутен фонд за да спрат нарастването на дефицитите си по текущата сметка и да погасят част от външния си дълг. "Очакваме двете страни да потропат на вратата на фонда съвсем скоро", казва Тимъти Аш, шеф звеното за развиващи се икономики в "Роял банк ъф Скотланд". "В зависимост от това, колко зле ще се развият нещата, те може да се наредят на опашката за заем веднага след Литва", казва Аш. Източноевропейски държави като Румъния, Унгария и Латвия вече получиха помощи в размер на 90 млрд. долара от МВФ от септември до сега, припомня Блумбърг. Информацията е на Медиапул, цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева