06.10.2008 11:08

Кое си струва да наемем: обзаведено или необзаведено жилище?

Видян 3072 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С увелчението на лихвените проценти на няколко пъти тази година, мнозина, които си търсят нова стряха, предпочитат търрсенето на жилище под наем. Между другото, такава е и европейската тенденция от години. Никъде няма близо 100% собствеността върху домовете, които хората обитават, както е у нас.


В материал отпреди две седмици 19’ изчисли за вас, че наемането на апартамент в София е межуд 30% и 50% по-изгодно от купуването в момента.


Изборът на жилище под наем винаги се оказва по-труден, отколкото очакваме. Зщото веднъж решен генералният проблем, че вземаме чужд, а не инвестираме в собствен имот, възниква нова дилема. Дали апартаментът да бъде обзаведен или необзаведен?


Какви предимства има всеки от вариантите?


Наемайки обзаведено жилище, вие си спестявате първоначалните разходи за закупуването на обзавеждане, което може при следващото ви преместване да бъде повредено или изобщо да не съответства по размери на новото ви жилище. Също така ви дава и предимство за по-лесно и евтино преместване, ако ви се наложи – спестявате от разходите за превоз, товарене и разтоварване.


За много заетите хора, които трябва да започнат работа или следване веднага, както и за тези, които се трудят на високи обороти, не е без значение и факторът време. Те не разполагат с дни за обикаляне по различните хипермаркети, откъдето да набавят едно или друго, да се нервират в задръстванията между тях – по правило магазините се намират по краищата на града или на Околовръстното шосе, и т.н. За тях е изключително удобно преместването да се извършва за час. Както се казва в такива случаи – влизаш по пантофи и всичко е готово.


При наемането на обзаведено жилище отговорността за запазването на обзавеждането и за изправността на електроуредите е споделена, т.е. собственикът поема разходите за ремонтни дейности, възникнали не по ваша вина.


Ако обаче сте решили да живеете дългосрочно под наем пред вас стои дилемата дали да използвате чуждо обзавеждане, което носи съответен заряд или сами да го обзаведете по вашите изисквания и критерии. Необзаведеното жилище дава простор на личните възприятия, което е важно особено за дамите и най-вече за онези, които са запалени по фън шуй.


Най-същественото предимство на необзаведеното жилище е цената. Най-често тя е около 20-30% по-ниска от тази на обзаведеното. При наем за една или две години например обаче тази разлика е измамна – инвестицията в уреди и мебели никак не е ниска. Така че ефектът от по-ниската цена важи предимно за дългосрочни наеми над 5 години.


Всеки, сблъскал се с подобен проблем, а именно да отсее дали му е по-изгодно да наеме обзаведен или необзаведен дом, се е уверил, че предлагането на обзаведени жилища е по-голямо. Съответно вероятността да откриете стряха в желания квартал се увеличава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв