26.04.2009 12:33

СЗО предупреждава за опасността от нов вирус на свински грип

Видян 1910 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият вирус на свински грип има пандемичен потенциал. Това предупреждение отправи Световната здравна организация (СЗО) и призова незасегнатите страни да повишат бдителността си, предаде БГНЕС. Както вече бе съобщено, вирусът се предава от човек на човек и вече е причинил смъртта на поне 20 души в Мексико. В САЩ са отбелязани осем случая на зараза. Появява на нов вирус на свински грип създава сериозна и непредвидима ситуация, и е необходимо положението да се следи отблизо, заяви генералната директорка на СЗО Маргарет Чан. Световните здравни власти от вчера обявиха тревога във връзка с появята на новия вирус A/H1N1, предаващ се от човек на човек.


Маргарет Чан, генерален директор на организацията, предупреди всички държави да засилят наблюдението си за необичайно разпространение на наподобяващи грип заболявания и остра пневмония. В изявление, което се основава на препоръки от страна на извънредна комисия от експерти, СЗО посочва, "генералният директор оценява, че сегашните събития представляват повод за тревога за общественото здраве и международна загриженост". Експертите изразяват съгласие, че е необходима повече информация, преди да се вземе решение за възможно промяна във фазата на предупреждение за пандемия, в момента 3 по скалата от 1 до 6. Както БГНЕС вече съобщи, СЗО предупреди, че новият вирус на свински грип има пандемичен потенциал. Вирусът се предава от човек на човек и вече е причинил смъртта на поне 20 души в Мексико. В САЩ са отбелязани осем случая на зараза.


Епидемията от нов тип свински грип в Мексико може да е убила до 81 души през този чесец, съобщи здравният министър на страната Анхел Кордова, съобщава Ройтерс. Над 1 300 души в Мексико са смятани за заразени с грипа, за който световни здравни експерти предупредиха, че може да се превърне в световна пандемия. Всички училища ще бъдат затворени в столицата Мексико Сити и района в централния щат Сан Луис Потоси до 6 май, според здравния министър на страната.



Какво представлява свинският грип – е най-често задаваният въпрос. Това е респираторна болест при прасетата, причинявана от грипен вирус тип А, която може да се разпространява бързо. Според СЗО (Световната здравна организация) свинският грип определено има пандемичен потенциал т.е. вирусът може да зарази хора, може да се предава от човек на човек и хората нямат естествен имунитет. Според френското министерство на земеделието грипът със свински произход в Мексико не се предава при консумация на месо, а по въздушен път, от човек на човек. Термичната обработка – печене, варене (температура от 71 градуса по Целзий във вътрешността) унищожава вируси и бактерии, уточнява Центърът за контрол на болестите (CDC) на САЩ. Както при хората, и при прасетата вирусите на грипа непрекъснато се променят. Прасетата имат в дихателните си пътища рецептори чувствителни към вируса на свинската, човешката и птичата инфлуенца. Прасетата са благоприятна среда, която улеснява появата на нови грипни вируси чрез генетично прекомбиниране в случай на едновременни запази. Според СЗО вирусът на свинския грип, убил повече от 20 души в Мексико, е идентифициран като A/H1N1 и може да се предава от човек на човек. Освен Мексико и САЩ здравните власти в редица страни като Перу, Чили и Коста Рика задействаха плановете си за санитарно наблюдение. В Канада не е отбелязан нито един случай, но канадската министърка на здравеопазването Леона Аглукак призова канадците да бъдат много внимателни, за да се избегне разпространението на епидемията. Франция създаде кризисен щаб, който да следи развитието на санитарната обстановка в Мексико. Париж вече уточни, че Франция не внася живи прасета, нито свинско месо от Мексико. Колкото до ваксина за болестта, такава има за прасетата. Отговорът за човека е и да, и не. Според мексиканските власти, които се позовават на СЗО ваксината отговаря на предишен щам на вируса и това я прави по-малко ефикасна. Производството на ваксина е възможно, тъй като вирусът е идентифициран, но за това е необходимо известно време, отбелязва СЗО. Докато това стане, според СЗО Тамифлу (Tamiflu), лекарство на базата на препарата оселтамивир, използвано срещу птичия грип, е ефикасно за този вирус. Освен Тамифлу американските власти препоръчват Реленца (Relenza). Двете ваксини са се оказали ефикасни при досега появили се случаи на свинска треска. Не е ясно дали могат да въздействат върху открития нов щам. Ваксината срещу сезонния грип при хората не пази от свинския грип.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят е със смесена енергетика

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят е със смесена енергетика, но е напълно подходящ