Свързани новини

26.09.2008 11:36

НАСА отлага изстрелването на "Атлантис"

Видян 2502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изстрелването на совалката на НАСА "Атлантис", което бе предвидено за 10 октомври, е отложено с 4 дни, съобщи агенция Асошиейтед прес.


По предварителни данни стартът на совалката от Кейп Канаверал ще се състои вечерта на 14 октомври (на 15 октомври в 5.19 часа българско време - бел.ред.). Целта на мисията е да бъде ремонтиран телескопът "Хъбъл".
Представители на НАСА обясниха забавянето с това, че заради урагана Айк екипажът на "Атлантис" не е имал достатъчно време за пълноценни тренировки. Освен това е била открита неизправност в запасните акумулатори.
По време на 11-дневната мисия на совалката са предвидени пет излизания в открития космос. Ремонтните работи ще позволят да бъде продължен животът на телескопа "Хъбъл" до 2013 година. На него ще бъде монтирана нова научна апаратура, включително камери, а също акумулатори и стабилизационно оборудване. Астронавтите ще ремонтират спектрографа. Без ремонта "Хъбъл" щеше да спре работа още през 2009-2010 г. След 2013 г. космическият телескоп "Хъбъл" по всяка вероятност ще бъде изгорен в плътните слоеве на атмосферата. Той ще бъде заменен от изстреляния през 2013 г. телескоп James Webb Space Telescope (JWST). Той ще бъде много по-голям от предшественика си и ще се движи по орбита, която отстои на 1,5 милиона километра от Земята. "Хъбъл" е само на 565 км. от нашата планета. С помощта на телескопа бяха открити много черни дупки в центъра на галактики, получени данни за размера и възрастта на вселената.
"Хъбъл" е съвместен проект на НАСА и на Европейската космическа агенция. Телескопът "Хъбъл" извършва едно пълно завъртане около Земята за 97 минути, движи се със скорост около 8 км в секунда. За година той изминава 241 милиона километра. По размери е малко по-малък от обикновен автобус.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей