31.08.2010 13:56

Мъжът на живота на Севда Шишманова е таткото на Мулти

Видян 12793 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Седем от 16-те големи лоши длъжници на фалиралата Балканбанк са фирми от ГРУПИРОВКАТА на Мултигруп или свързани с нея, чиито дългове към 31.05.1996 г. (б.р. в навечерието на Виденовата катастрофа и хиперинфлацията) формират 38,52% от кредитния портфейл на банката като голяма част от тях са проблемни...Кредитните взаимоотношения са реализирани по сложни многостранни схеми...
Изпълнителните директори на Балканбанк по онова време Иван Миронов и Надежда Апостолова са членове на управителните съвети на почти всички фирми – длъжници, без да са съдружници в тях. Подобна схема на кредитиране прави невъзможно доказването на крайния потребител на усвоените средства”. 


Доклад до министъра на вътрешните работи Николай Добрев, 1996 г.


Мястото е новозакупеният от мултаците с кредит от Балканбанк Шведски хотел край Варна. Времето е златната епоха на кредитните милионери. На масата са най-големият от тях Илия Павлов и отпусналият много от парите му банкер Иван Миронов. Една от дамите в тяхната компания, в която липсва Дарина Павлова, е Севда Шишманова. По онова време тя е амбициозна репортерка в БНТ, която си е наумила да надмине световното репортерство на Елена Йончева. Мисията е невъзможна, но омразата към конкурентката е пословична. Севда е придружителка на много женения банкер Миронов. Неговата банка привидно цъфти, щедро рефинансирана от БНБ, за да раздава кредити на олигарси, докато банкерите получават добри възнаграждения в бордовете на дружествата им. По онова време няма Закон за конфликт на интереси. Всичко е оставено на съвестта на банкерите, които естествено са наясно, че при замаха в купуването на лимузини, апартаменти и офиси парите на държавата и вложителите никога няма да бъдат върнати. Пачки по стотачки хвърчат ден за ден. Никой не мисли за утрешния ден. Защото сценарият е известен на всички. Вече са разбрали от руските си братушки рецептата. Даряват се 1 милион долара на американското правителство, а срещу тях се получава неговото покровителство. Защото инвеститорите от Изтока правят и допълнителни инвестиции – купуват гражданство за семействата си, а след това хубави къщи. Америка взема милион след милион. Докато в същото време се възмущава чрез медиите си от мафията в Източна Европа. Както се казва, парите не миришат.
Когато настъпва икономическата катастрофа, пътят на Миронов е ясен. Както се казва в отново актуалния виц: “Кой е най-предпочитаният изход от кризата? Летище София”.
Той взема самолета и се озовава във втората си родина – Щатите. Хубава къща край океана става сцената на неговия нов живот, далеч от България, където хората гладуват пенсии по 5 долара, след като банкерите са проиграли спестяванията им за цял живот като са предизвикали хиперинфлацията с безразборното раздаване на кредити.
През това време срещу него и останалите големи босове във финансовия сектор започват дела. От трибуната на парламента се изнасят вълнуващи и пламенни речи за лошите банкери и още по-лошите кредитни милионери. Правят се черни списъци и дори започват дела. Но държавата се прави, че не може да намери Миронов. През това време любовницата се среща с него в Швейцария. Севда разправя за романтичните рандевута на всичките си приятелки. Все пак става дума за мъжа на живота й, с когото тя се гордее. Мацката също се чувства бизнесдама – по онова време върти скромна търговийка с кожени дрехи от родината на нейните деди – Турция. Сигурно по тази линия става любимка на ДПС. Лично Емел Етем я вкарва в управата на БНТ по царско време.
За никого не е тайна, че Севда представлява турската партия през двата мандата на Уляна Пръмова. По онова време отчаяната съпруга на разорения кредитен милионер Томас Лафчис – Вяра Анкова, също се връща в БНТ и веднага е издигната в ръководството. Дали по приятелска линия или по бизнес, двете дами се надушват. И ето, че след избора на Вяра Анкова за генерален директор на БНТ, на Севда бе поверен вторият пост в националната телевизия. Тя е програмният директор на медията.
А тя харчи на година, колкото цялата държава за култура – някъде към сто милиона лева.
Добри пари за развъртане от страна на един пенсиониран банкер и на един полупенсиониран кредитен милионер...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог