Родени от огъня

Свързани новини

24.04.2024 09:00

Филмът Родени от огъня с национално турне

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След своятa премиера в рамките на международния филмов фестивал "Master of arts", множеството успешни участия на престижни кино форуми и наградата за дебют в документалното кино "ЗЛАТЕН РИТОН" ’22 (фестивал за българско документално и анимационно кино) „Родени от огъня“ се завръща за предстоящия сезон '24. До момента той получи горещ отклик от страна на публиките в София, Варна, Бургас, Пловдив и Ст. Загора, а сега му предстоят прожекции в още 8 български града. На 25 април филмът ще има своя първи показ в Асеновград, а на  16, 18 и 29 май – във В. Търново, Хасково и Своге.


Следват срещи със зрителите в Габрово, Кюстендил, Пазарджик и Шипка. Специално след всяка прожекция, режисьорката Саша Хаджиева и част от екипа ще представят  интересни гледни точки в рамките на отворена дискусия с публиката и ще предоставят възможност на зрителите да зададат своите въпроси, както и да се запознаят с вълнуващи детайли "от кухнята".


Предстоящите прожекции ще бъдат последвани от изпълнение-пърформанс с огън на живо. Филмът проследява  танцово-театралното изкуство с огън в България – един интересен и все още не много познат артистичен формат, определян като танц, пърформънс, театър с огън, цирково изкуство, жонгльорско майсторство или „flow arts”. Тръгвайки по стъпките на изпълнителите с огън у нас, авторката на „Родени от огъня“ и снимачният екип, се опитават да отговорят на въпроса на какво се дължи въздействието и почти хипнотичния ефект на това изкуство върху публиката. „Документирахме работата на над 30 артисти, някои от които се изявяват като индивидуални изпълнители, а други са част от различни артистични формации.


Показваме спиращи дъха танцови кадри и представления, акцентираме върху различни стилове и естетика на работа, върху вдъховенията и вълненията на хората, стоящи зад тях. Извървеният път е уникален за всеки един.“, казва авторката на лентата пред БНР. В своя документален филм тя събира историите на артистите в серия откровени интервюта и изгражда един различен, артистичен и многопластов свят, който е представен чрез зашеметяващите визуално кадри на оператора Румен Василев и запомнящата се музика на композитора Климен Дичев. Огънят от своя страна е своеобразна метафора на свободата, средство за изразяване на емоция и предаване на послания, път към себе си, начин да се предизвикаш и надскочиш. Гледайте трейлъра тук: https://youtu.be/3gZlVQfdXpE



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион