Свързани новини

09.03.2017 15:13

Забраняват терапевтичните изключения

Видян 1631 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Световната антидопингова агенция (WADA) обмисля тотална забрана на кортикостероидите в спорта, дори и за терапевтична употреба, съобщи генералният й секретар Оливие Нигли. Той допълни, че решението ще е мярка срещу настоящата система, която позволява на състезатели да използват мощни стероиди свободно - т.нар. изключение за терапевтична употреба, само срещу документ, че са им необходими за лечение на някакво заболяване.



За възможна злоупотреба с кортикостероиди като терапевтични изключения се заговори, след като стана ясно, че 5-кратният олимпийски шампион по колоездене Брадли Уигинс (Великобритания) е използвал с разрешение  триамцинолон преди победите си в Тур дьо Франс през 2011 и 2012 г. и в Обиколката на Италия през 2013-а. Това се е наложило след като колоездачът е заболял от астма на 31-годишна възраст. Случаят с Уигинс стана известен, след като руската хакерска група Fancy Bears публикува файлове на WADA за елитни спортисти, ползвали терапевтични изключения.  Едни от най-известните спортисти възползвали се от тези терапевтични изключения са сестрите Уилямс. За последните 5 години Винъс и Серина са получили правото цели 16 пъти разрешено да вземат допинг.



Ситуацията е незадоволителна и всички сме съгласни по този въпрос - заяви Нигли.  Създадохме група, която да намери решение. Настоящата ни система не е добра. Само спортистите, които са честни, си признават какво са правили, докато другите винаги могат да обвинят някакъв крем, който са ползвали.



В случая Нигли визира 7-кратната световна шампионка и двукратна носителка на световната купа по ски бягане Терезе Йогауг (Нор), която даде положителна проба за стероиди и обяви, че това се дължи на крема против напукване на устни, който е ползвала по лекарско предписание. Наистина бе доказано наличие на клостебол в крема, но Йохауг получи 13-месечно наказание.


От WADA не обявиха срок, в който ще вземат решение, но се очаква то да бъде факт още при публикуването на забранителния списък за 2018 г., което трябва да стане през септември тази година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева