17.11.2008 15:42

Зрънце по зрънце

Видян 3261 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Какви плодове обичайно пазаруваме по това време на годината – грозде, ябълки, круши. Обичайно–да, но какво е сега положението? Грозде има, струва минимум 2 лева и е нормално за средата на ноември. Ябълките, които да ядете сурови, а не да използвате за сладкиши например, са от 1.20 лв. нагоре по пазарите. Круши може да се каже няма. Има тук-там все пак, но не са вкусни и не са български. И са скъпи за круши, както сме свикнали по български да се отнасяме към този плод. Двойно по-скъпи са от ябълките и малко по-скъпи от гроздето. При това положение и в името на разнообразието, а не за разкош, защо да не си вземем нар. Не струва кой знае колко като за разнообразие–около 3 лева за килограм. На женския пазар наровете са по-евтини, но гаранция за качеството – никаква. В „Кауфланд” които по принцип се хвалят с ниски цени, продават по 1 нар за 1.49 лв. Там наровете тежат по около 300-400 грама, така че смятайте. Откъдето и да си вземем нар, трябва да си изберем по-тежки за размера си плодове със здрава кора и ярък цвят. За да направим каквото и да било с нара оттук нататък, трябва да го разрежем наполовина и да освободим зрънцата от мембраната, която ги обвива. Заради зрънцата именно идва и латинското название на плода–„гранатум”–зърнест. От същия корен, както се разбира и дава и граната, и гранат–камъните с цвят като на нара, и разбира се „гренадин” –прави се от сок на нар. За всеки плод сигурно може да се направи сводка за съдържанието му и колко е полезно то за човека, но нарът наистина е много специален и полезен. Смята се, че той съдържа повече атнтиоксиданти от другите плодове и забележете – също от зеления чай и червеното вино. Сокът му се използва за сваляне на температура, срещу скорбут, ангин а, кашлица, анемия, пневмония, бъбречни кризи, изгаряния. Идеален е за кожата. Твърди се също, че намалява риска от сърдечно съдови заболявания и рак на простата, а учени от Калифорнйския университет в Лос Анджелис установили, че чаша сок от нар действа като виагра. Ако още не сте решили да си купите нар за разнообразие, помислете пак. Ето и две идеи за използването му - в питие и в салата.
За Гренадинов коктейл ви трябва нар, нар и половина, три четвърти чаша тъмен ром, половин чаша гренадин, четвърт чаша пресен лимонов сок, една чаша газирана вода. Смесвате всичко и добавяте ледчета.
За Салата с нар трябва да имате 4 сварени картофа, 1 авокадо, половин глава червен лук, 3 супени лъжици зърна от нар и 2 супени лъжици сусам. За дресинга: сок от половин лимон, 2 супени лъжици сок от нар, 60 мл. зехтин, малко мед, или захар, сол, черен пипер. Върху нарязаните картофи и авокадо поръсвате тънки филийки лук, зърната нар и сусама и заливате с дре синга.
Кората на нара може да се изсуши и от нея се прави чай, който помага при стомашни разстройства.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион