24.02.2009 15:42

Зюмбюлът, Аполон и Мохамед

Видян 2562 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тъкмо стана притеснително, че както върви няма да има тонове зюмбюли за 8-ми март и на „Славейков” се появиха първите мургави продавачи със сини зюмбюли в целофан за по 2 лева стръкчето. Има обаче малко по-отдавна в някои цветарски магазинчета зюмбюли в саксии. Те са с лев-два по-скъпи, но затова пък са много по-трайни и по тази причина ви препоръчваме тях. За посрещането на баба Марта е много приятно да си имате и малък цветен кът. А ако искате да направите по-необичаен подарък със зюмбюл, изберете „зюмбюл консерва”. Продават ги в „Магазинче Дюк” в Лозенец, на ул. „Крум Попов”. Има и други цветя в консервни кутии. Отварят се, поливат се известно време и цветята се появяват.


Латинското название на зюмбюла е hyacinthus и идва от гръцкия мит за младежа Хиацинт, син на музата на историята Клио. За бащата има различни варианти, но все едно Хиацинт бил изключително красив и любимец на бога на слънцето Аполон. Богът на вятъра Зефир също обаче много си харесвал момчето и един ден както Хиацинт и Аполон си хвърляли диск, всъщност Аполон обучавал младежа как се прави това, Зефир в изблик на ярост върнал рязко хвърления диск и той смъртоносно ранил Хиацинт. Аполон пробвал всичко да го спаси, но не успял, а като насочил лъчите си върху капките кръв, те се превърнали в благоуханно цвете. В древна Гърция по този повод наричали зюмбюла цвете на тъгата. Иначе се смята, че родина на цветето са земите край Каспийско море. В арабския свят зюмбюлът бил изключително почитано и ценено цвете. Пророкът Мохамед лично бил казал :” Ако имах само два залъка хляб, бих продал единия, за да си купя зюмбюл, който да нахрани душата ми”.


Не толкова отдавна от гледна точка на историята, едва преди около три века, зюмбюлът се пренася по земите на Западна Европа и продължава да е все така много популярен и обичан. Най-стари и почитани са холандските сортове. Сред най-атрактивните са „ Anna Marie”- нежно розов, „ Blue Jacket”- наситено син, или пурпурен, „ Karnegie”- снежнобял,” City of Harlem”- бледожълт,” Lady Darby”-розов,” Lord Balfour”- виолетов, „Maria Christina” – прасковен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец