29.09.2010 16:07

Животворната вода е магнит в Кюстендил

Видян 1617 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много често сами не оценяваме какво имаме и е нужно някой чужд да ни го посочи. Проектът Отлични европейски дестинации на програмата на ЕС нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност определи Кюстендил като съкровище на България. Общината спечели адмирации в Бюрксел с идеята Животворната вода на Пауталия.


Градът е само на 86 км от София, а пътят до него през Перник е един от най-добрите в страната. Живописен е през всеки сезон. Самият Кюстендил също има какво да покаже. Едно от най-ценните богатства на града са 40-те минерални извора в подножието на хълма Хисарлъка. Температурата на водата е 73,4 градуса. На тази база са изградени модерен спа хотел, санаториуми, нови 3 открити градски басейна. Природата е феноменална – планината, мека и зелена, слиза буквално до центъра на града. А наоколо котловината е наричана Овощната градина на България. Ябълките, които познаваме от картините на родения по тези места велик български художник Владимир димитров – Майстора, са запазена марка на Кюстендил. През пролетта на ред на черешите.


В града ще видите едно от най-старите спа в света – асклепионът на 18 века – древноримска лечебница, която е имала не само уникална архитектура, но дори и собствено парно. Тя се намира в основите на впечатляващата Чифте баня и джамията Ахмед бей в самото сърце на Кюстендил.


Встрани от центъра, по посока на македонската граница, която е съвсем близо, ще откриете едно от малко познатите културни съкровища на родината. Това е черквата Св. Георги от 12 век, която единственият признат в чужбина български изкуствовед проф. наков сравнява с Боянската. Интересна е и черквата в самия център на града, както и околните стари възрожденски къщи.


Пак до централния площад на Кюстендил с красивата сграда на кметството е разположена галерията Владимир Димитров – Майстора. Тя притежава една от най-забележителните колекции на твореца, но също и работи на малко познатия, но изключително ценен в Италия художник Дюлгеров.


Освен духовна, ще намерите и друга добра храна на централната улица на Кюстендил, която е осеяна с приятни дизайнерски и типични заведения и завършва с внушителната сграда на драматичния театър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към