Свързани новини

26.07.2009 14:49

Жегата вдигна с 50% продажбата на климатици

Видян 2479 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рекордните жеги вдигнаха с 50% продажбата на климатици и вентилатори, съобщи БНТ. Най-търсени си остават уредите чиито цени варират от 300 до 2 000 лв. Хората предпочитат инверторните модели, които макар и по-скъпи са енергоспестяващи, особено през зимата, когато се ползват за отопление. Заради излизането на пазара на все по-нови модели цените на климатиците падат с около стотина лева всеки летен сезон. При ползването на тези уреди трябва да знаете, че вътрешната и външната температура не трябва да се различават с повече от 10-12 градуса. Евтините климатици имат ограничения относно температурата на околната среда, които все пак не играят решаваща роля в режим на охлаждане, стига да не изисквате от тях постигането на твърде големи температури разлики.


Правилно подбрания по мощност за дадено помещение климатик е в състояние да поддържа комфорт в диапазона 18 – 28 градуса. Температурата на околната среда оказва огромно влияние. За режим на охлаждане долната граница за нормална работа е между –5 и 18 градуса за различните модели, а горната граница е до 43 градуса.


Според принципа на действие и начина на постигане на желаната температура климатиците се делят на два основни вида - конвенционални и инверторни. За конвенционалния климатик е характерно това, че неговият компресор може да работи само на пълна мощност. Поради това поддържането на зададената температура в помещението се постига чрез включване и изключване на компресора. Основната характеристика на инверторния климатик е, че той постига и поддържа зададената температура чрез плавна промяна на своята мощност (от 20% до 180% от номиналната мощност).


Най-евтино ще ви излезе покупката на вентилатор. С него можете да се сдобиете на цени между 20 и 100 лв. За добрата ефективност на машинката от голямо значение е и диаметърът на перката му както и формата, броя и големината на нейните елементи. Като домакински уред вентилаторът може да бъде както настолен или подов, снабден със съответната стойка, така и таванен тип. Съществени изисквания към всеки модел вентилатор са ниското ниво на шум и високата му ефективност (количеството въздух преминаващо през него за единица време).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката