И през зимата разбира се има салати,пресен лук, репички и т.н., макар и не така масово. Наближи ли пролетта обаче, се чувстваме длъжни да сложим на масата зелена салата. Пролет и зелена салата – това са просто неотделими неща и напълно естествено свързани. Изтощението на организма през зимата, необходимостта от витамини и свежест неизбежно ни водят към зелениите. Има предубеждение, че марулите и салатите са само целулоза и вода, да не говорим за нитратите, които по всяка вероятност съдържат, но това не е точно така, в голяма степен е наистна предубеждение.
Марулята (салатата) е богата на витамини А, В1, В2, С, D и Е. Външните, по-зелени листа съдържат много повече каротин и витамин С, отколкото вътрешните по-светли и наистина по-крехки, затова предпочитани листа. В марулята има още лецитин, калциеви, калиеви, железни и фосфорни соли. Салатите трябва да се сервират преди основното ястие, защото улесняват храносмилането за приеманите след това храни.
За нитратите. В организма попадат различни дози нитрати, съдържащи се в растенията и когато дозите са малки, нитратите не само не са вредни, но са даже полезни за здравето. Опасността идва от веществата, които организмът преработва от нитратите – това са нитрити и нитрозамини. Те са канцерогенно опасни. Има проверени начини, по които да се блокира и неутрализира превръщането на горе- долу безобидните нитрати в опасните вещества, които споменахме току що. Витамин С е най-сигурният им „опонент” и дори враг. Всички продукти, съдържащи витамин С са подходящи. За салатите обаче първото, за което трябва да се сетите е лимоновия сок и него да използвате за подправяне. Ефектът се постига и със сок от ябълка, грейпфрут, домати, а също така и с кисело мляко. Ако подправите салатата с олио, сметана, или майонеза, забравете за блокирането на процеса, превръщат нитратите във вредни вещества. Друг сигурен враг на нитиритите и нитрозамините е лененото масло – то ги поглъща и ги изхвърля.
Чисто визуално може да установите в кои зелении нитратите са повече. Листата трябва да имат яркозелен цвят. В пожълтяващите листа количеството на нитратите е по-голямо. Що се отнася до червените разновидности на зелените салати, най-популярният е „дъбов лист”. Те са красиви, нетрайни и по-скъпи, но много вкусни. По-трудно се измиват, а това е много важно действие. Най-добре е да се накиснат в студена вода, след това да се измият старателно и да се подсушат. По принцип зелении не се пазаруват в големите магазини и не го правете, освен разбира се, ако не уличите момента на доставянето им. По пазарите в момента зелените салати струват между 70 стотинки и 1.50. Трябва просто да се прецени дали и в случая евтиното излиза скъпо.
Първите изображения на предшественици на марулите са върху фрески в египетските гробници. Култивирането в Европа започва през 14 век в Авиньон – папска столица по това време. От 17 век салатите вече се отглеждат в цяла Европа, включително във Версай, защото Луи ХІV имал слабост към зелениите.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Игнорирайте пренаселените курорти и ...
бТВ Синема 05 май 21:00ч.
Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс
-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…