16.03.2009 09:19

Зелени, червени

Видян 1906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И през зимата разбира се има салати,пресен лук, репички и т.н., макар и не така масово. Наближи ли пролетта обаче, се чувстваме длъжни да сложим на масата зелена салата. Пролет и зелена салата – това са просто неотделими неща и напълно естествено свързани. Изтощението на организма през зимата, необходимостта от витамини и свежест неизбежно ни водят към зелениите. Има предубеждение, че марулите и салатите са само целулоза и вода, да не говорим за нитратите, които по всяка вероятност съдържат, но това не е точно така, в голяма степен е наистна предубеждение.
Марулята (салатата) е богата на витамини А, В1, В2, С, D и Е. Външните, по-зелени листа съдържат много повече каротин и витамин С, отколкото вътрешните по-светли и наистина по-крехки, затова предпочитани листа. В марулята има още лецитин, калциеви, калиеви, железни и фосфорни соли. Салатите трябва да се сервират преди основното ястие, защото улесняват храносмилането за приеманите след това храни.
За нитратите. В организма попадат различни дози нитрати, съдържащи се в растенията и когато дозите са малки, нитратите не само не са вредни, но са даже полезни за здравето. Опасността идва от веществата, които организмът преработва от нитратите – това са нитрити и нитрозамини. Те са канцерогенно опасни. Има проверени начини, по които да се блокира и неутрализира превръщането на горе- долу безобидните нитрати в опасните вещества, които споменахме току що. Витамин С е най-сигурният им „опонент” и дори враг. Всички продукти, съдържащи витамин С са подходящи. За салатите обаче първото, за което трябва да се сетите е лимоновия сок и него да използвате за подправяне. Ефектът се постига и със сок от ябълка, грейпфрут, домати, а също така и с кисело мляко. Ако подправите салатата с олио, сметана, или майонеза, забравете за блокирането на процеса, превръщат нитратите във вредни вещества. Друг сигурен враг на нитиритите и нитрозамините е лененото масло – то ги поглъща и ги изхвърля.
Чисто визуално може да установите в кои зелении нитратите са повече. Листата трябва да имат яркозелен цвят. В пожълтяващите листа количеството на нитратите е по-голямо. Що се отнася до червените разновидности на зелените салати, най-популярният е „дъбов лист”. Те са красиви, нетрайни и по-скъпи, но много вкусни. По-трудно се измиват, а това е много важно действие. Най-добре е да се накиснат в студена вода, след това да се измият старателно и да се подсушат. По принцип зелении не се пазаруват в големите магазини и не го правете, освен разбира се, ако не уличите момента на доставянето им. По пазарите в момента зелените салати струват между 70 стотинки и 1.50. Трябва просто да се прецени дали и в случая евтиното излиза скъпо.


 


Първите изображения на предшественици на марулите са върху фрески в египетските гробници. Култивирането в Европа започва през 14 век в Авиньон – папска столица по това време. От 17 век салатите вече се отглеждат в цяла Европа, включително във Версай, защото Луи ХІV имал слабост към зелениите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец