Свързани новини

18.08.2021 10:08

Защо другите ни вземат за лесни, надути, дръпнати?

Видян 1736 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със сигурност ви се е случвало някой да ви каже: „Ама ти въобще не си такъв/такава, каквато изглеждаш”. Попитан какво имат предвид, отвръща например: „Ами не си толкова надут/а”. Същото може да важи за впечатления като например, че сме „лесни”, което значи също и лесно манипулируеми, наивни, добряци, или пък „дръпнати”, т.е. не особено комуникативни. Защо се получава така? На тази тема сме посветили нашия днешен лайфхак.


Много често ние не чувстваме себе си такива, каквито другите ни дават обратна връзка, че изглеждаме в очите им. Разбира се, възможно е това да се дължи на някакви повърхностни причини и „логични” техни изводи – примерно, човек е облечен подчертано добре или пристига със скъпа кола, което мнозина приемат за „надуване”, решават, че сме богати и оттам вероятно, че ще бъдем и „дръпнати”.


Това, разбира се, го има. Но обратната връзка за такива преднамерени представи за нас в по-дълбочинен план дава информация и за друго.


Означава, че ние си поставяме маски, когато общуваме с другите. И те възприемат тези маски, както ние – възможно е и неосъзнато, сме искали – като истинското ни лице.


Защо го правим, особено ако действително е несъзнателно/подсъзнателно, а не е игра от наша страна?


Защото сме имали нужда от психощит. И въпросната маска на „надутост”, „дръпнатост” е с цел да ни осигури защита от нещо, което чувстваме като своя слабост или нараняема зона – примерно неувереност,коплексираност, депресия...


Идеята ни, когато се защитаваме с този психощит е да ни пази от страхове – вродени и придобити, или поне другите да не разберат, че сме уязвими, при това лесно уязвими на дадени теми и места – нашите болеви точки.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.