01.04.2009 08:29

Защо БРИК звучи по-добре от КРИБ?

Видян 3645 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма забава пада в медиите около исканията на КРИБ. Това е т.нар. Конфедерация на индустриалците и работодателите в България.


Неин основател беше Васко Василев – Ледения – истински индустриалец, който превърна завода за хладилници Мраз в бизнесцентър, а също и същински работодател, но главно на себе си и на своята съпруга. Тя известно време продаваше на мутрите Картие.


Членове на КРИБ сега настояват държавата бързо да им връщала данъци. А милионите, които те дължат на други фирми и банки, ги забравят. Също така създават паника около банковата система – трябвало гарантираните влогове да станат до 100 000 евро (искат да кажат – има проблеми в системата на трезорите, която всъщност е изключително стабилна и завърши 2008 г. с рекордна десетцифрена печалба). Това става броени месеци, след като правителството вдигна мизата от 20 000 на 50 000 евро, колкото е вЕС, за всеки случай.


Пак същите индустриалци, които се возят в Лексуси, Бентлита и частни самолети, докато яко съкращават работници и служители или не плащат на неуволнените, мечтаели за споразумение с МВФ да ни спасява. От кого? От тях ли?!


Само ще напомним, че със съветите и мисиите на фонда, управляван от Вашингтон, където работят само суперексперти, България стигна до банковата и финансовата криза от 1996 – 1997 г., а светът – до тази от 2007, която продължава и все повече се разраства...


Друга работа е БРИК.


Това е съкращение от имената на Бразилия, Русия, Индия и Китай – четирите големи държави, които досега кой знае защо бяха изключвани от клуба на великите. Сега именно на тях се разчита да измъкнат света от кризата.


Бразилия храни планетата с плодове, зеленчуци, дървесина, пуска петрол, прави  обувки и какво ли не още в милиарди бройки. Президентът й има четвъртокласно образование, но това не му пречи да бъде сред звездите на Световния икономически форум в Давос.


Най-голямата по територия държава Русия пък има газови запаси за още 100 години, както неотдавна сподели премиерът Путин. Страната все още, въпреки че харчи усилено заради спада на рублата, е сред малкото с 12-цифрени валутни резерви.


Рекордьор по запаси на пари е най-населената държава Китай. Държавата има резерви за над трилион долара. Антикризисният й план е по-голям от този на всяка друга страна, включително и на Щатите, които изцяло карат на китайски стоки, също както е Европейския съюз.


Индия пък е генитичният резерв на света с постоянно нарастващото си население от над 1 милиард души – показател, по който скоро ще бие Китай. Четирима местни бизнесмени са в челото на класацията на милиардерите на планетата. Боливуд пък се превръща в основната индустрия за забавление на света, като отдавна изпревари Холивуд.


За първи път на срещата на Г20 – двадесетте суперсили на планетата, която се открива утре в Лондон, БРИК излиза с общи позиции. Една от тях е създаването на обща световна валута. Дали тя ще се казва Глобал или по друг начин, това не е от особено значение.


Четирите държави, които само допреди няколко години бяха затънали в дългове и мизерия, а днес заплашват да надвият икономиките на САЩ, Япония и Германия, нещо, което до година – две ще направи Китай, искат също да бъде въведен контрол върху икономическата политика на Вашингтон, за да не причинява повече на останалите рецесия като днешната.


БРИК е и срещу властта на американците върху Световната банка и върху споменатото по-горе МВФ, които очевидно не вършат работа, а харчат изключително много пари. Ако планът им не сполучи, ще предизвикат създаването на нови глобални финансови институции. Това ще означава нов световен ред в икономиката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Ден за игри, за танци и забавления

Ден за игри, за танци и забавления. Време е да