Еньовден

Свързани новини

19.06.2023 16:45

За Еньовден излиза нова енциклопедия на лечебните растения

Видян 1284 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По повод наближаващия Еньовден – 24 юни – денят, в който според народното поверие билките имат най-голяма лечебна сила, излиза нова Енциклопедия Лечебни растения. Изданието е цветно и с отлична полиграфия, с обем 288 страници, включва над 470 снимки и се издава съвместно между  Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН и Книгомания. Използвана е нова концепция за представянето на над 270  растения, като акцент е практическата им приложимост и употреба в домашни условия.


Подбрани са растения, разпространени в българската флора и използвани в народната медицина от векове, както и някои чуждестранни видове, които могат да се намерят на българския пазар или са привнесени и виреят добре в нашите природни условия. Информацията в Енциклопедия Лечебни растения е достоверна и научно проверена, поднесена в достъпен вид. Статиите са реализирани с активното участие на водещи учени в областта на фармакогнозията, фитохимията, ботаниката.  Важно е да се отбележи, че са спазени и отразени последните промени на латинските наименования , като всички те са съобразени и обновени спрямо класификацията на Европейската фармакопея .


Особено полезно е, че в този том можете да намерите и наименованията (синонимите) на едно и също растение в различните краища на България. С предупредителна червена маркировка в статиите са отбелязани опасните и нежелани реакции при приложението на конкретни видове растения. Желаещите да научат повече за „Енциклопедия Лечебните растения“ могат да посетят събитието по повод представянето на изданието на 21 юни (сряда) 2023 г. от 17:00 ч. в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. 15 ноември №1). Водещ ще бъде журналистът Даниел Ненчев, а участие по темата ще вземат: проф. Илина Кръстева, МУ–София, Фармацевтичен факултет, катедра „Фармакогнозия“, главен научен редактор на изданието,        доц. Ина Анева, научен секретар на БАН в направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология“, отговорен научен редактор на изданието,          доц. Елка Трайкова, научен секретар на БАН в направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“,   Виктория Лазова, директор на НЦ „Българска енциклопедия“ и д-р Радка Йосифова, водещ научен редактор на изданието.

 







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот