Свързани новини

29.01.2009 12:27

Всяка коза за свой крак и всяка мандра-също

Видян 6036 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понякога всъщност интересите на мандрите съвпадат. По-рядко техните интереси се покриват някак и с потребителските, поне що се отнася до асортимента, който ни предлагат. В това число и козето сирене на 5-6 фирми, които продават в големите вериги магазини. Не във всички разбира се в един и същи момент има достатъчно голям избор, но това е въпрос и на инициатива на търговците, а така или иначе всеки привързан по някакви причини към продуктите на някоя фирма, ще си вземе тъкмо от нея и от козето й сирене. Все пак не е зле да се знае нещо по принцип за този вид сирене.


Това сирене е полезно за всички възрасти, съдържа ненаситени мастни киселини, които помагат да се изхвърля излишния холестерол, богато е на желязо, магнезий, фосфор и калций и затова е добро средство при анемия, препоръчва се на хора с алергии и непоносимост към кравето мляко и сирене, може да отстранява от организма радиоактивни елементи и тежки метали.


Козите сирена могат да имат различни форми – цилиндър, пирамида, плосък диск. Имат мирис на козето мляко естествено, а също - на влажно сено и гъби, някои казват и на орехи. Придават на ястията специален вкус. Много прочути са френските кози сирена – от различните райони със различен вкус и слава. Можем да споменем бургундското” шевр”, или провансалското „ банон”, увито в листа на кестен, правят и сирена с подправки и билки, с различна консистенция според периода на зреене. Изобщо всеки край си има майсторите, майсторлъците и особеностите, но това все пак е Франция. У нас чак такива особености различните мандри не докарват. Козе сирене, козе сирене- значи само, че е направено от козе мляко. И цените са различни, но също не кой знае колко. Между другото българските млекопреработватели смятат, че и за това им дередже вина има държавата. Дори не се притесняват да признават, че поради кризата някои фирми може да свалят малко цените, ако търсенето намалее много, но в същото време ще се понижи и качеството. Това е то.


В „Пикадили” ( на „Стамболийски” ) в даден момент може да се зачудите чие точно козе сирене да си вземете, ако си нямате фаворит по принцип. „ Маджров” продават 400 грама за 5.35 лв., а 900 грама – за 10.15. „ Бор чвор” са най-ларж – тяхното кило козе сирене е 8.49, „Нарима” – 800 грама – 10.39, „Филипополис”предлага 800 грама за 7.55, а „Кондов екопродукция” са направили по 200 грама за 2.99 лв. Между другото г-н Кондов, чиято мандра е в Троянско, не се уморява да повтаря, че в Холандия, където преди десетина години не били и чували за кози, сега има ферми с по 10 хиляди пъргавелки, а България си губи традициите и не защитава продуктите си. Може и така да се окаже.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби