Свързани новини

16.07.2009 15:10

Всяка четвърта жена боледува от гуша вследствие от стреса

Видян 4880 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има невероятен бум на болестите свързани с щитовидната жлеза, съобщи за д-р Невен Енчев, управляващ съдружник на "Медлайн клиник", съобщиха от лечебното заведение.


Пловдивската болница проведе месец на отворените врати, по време на който, всеки желаещ можеше да се прегледа безплатно и без направление от семеен лекар. Над 400 човека от Пловдивски, Пазарджишки, Хасковски, Кърджалийски и Смолянски регион направиха консултации в областта на хирургията, гинекологията, урологията, ендокринологията, андрологията. Бяхме решили прегледите да продължат 3 седмици като начинанието кръстихме „3х3х3” – 3 години от създаването на болницата, за 3-ти пореден път провеждане на консултации без заплащане, 3 седмици свободен прием за всички желаещи. Но впоследствие удължихме периода на 45 дни, защото съвпадна с приключването на тримесечието и масовата липса на направления при джипитата, а ние не можем да върнем хората, обясни д-р Енчев. От статистическата обработка на информацията за извършените безплатни прегледи става ясно, че всяка 4-та жена, посетила болницата за консултация, страда от гуша. Сигнал за евентуално заболяване на щитовидната жлеза са изпотяване на дланите, прекалено вегетативна нестабилност – сърцебиене, избухливост, нарушения на менструалния цикъл и възпроизводителните функции при младите дами, обясни д-р Енчев. Според нашия лекарски екип причините за нарастване на заболеваемостта са стресът, лошите условия в които живеем, липсата на всякакъв режим и естествено интоксикацията, както психологическата така и от вредностите, с които се храним, пием, дишаме. Всичко това оказва влияние на ендокринната система. Намалява броя на т.нар. ендемична гуша, която е свързана с недостатъчното постъпление в организма на йод, поради профилактиката на ендемичните райони в Балкана и Подбалкана. Нарастват случаите на болестта на Хашимото, което според нас е имунологичен отговор на стреса, както и наследствеността.


Виновна е и много ниската степен на профилактика, допълва д-р Енчев. На това се дължи и високата заболеваемост на рак на млечната жлеза, както и на други болести, свързани с доброкачествени и злокачествени тумори. Според статистиката преди 20 години ракът на дебелото черво е казуистика, тогава по-често се срещаше рак на стомаха. Сега е точно обратното. Страшното е, че все повече млади хора боледуват от рак на дебелото черво. Прегледите показаха и висок ръст при болестите, свързани с простата. Това е логично, заради увеличаване продължителността на живота, уточнява лекарят. Радостно, е че по-срещан е т.нар. аденом на простата /доброкачествен тумор/, по-малко са случаите на карцином. Според д-р Невен Енчев общият извод, който може да се направи от извършените безплатни прегледи е следният – увеличаване броя на пациентите с оплаквания и заболявания от стрес, от липса на профилактика – заболявания, които могат да бъдат хванати на много по-ранна фаза и успешно лекувани. Това идва от ниската здравна култура. Навремето имаше изградени поликлиники по предприятия и училища и водиха децата, студентите и работниците задължително на профилактични прегледи, сега профилактиката е оставена в ръцете на пациента. В чужбина ако не си направиш профилактичен преглед, цената на здравната застраховка ти се утроява, посочва д-р Енчев. В България непрекъснатата пропаганда, че здравеопазването е безплатно доведе до внушението, че няма нужда да се грижим за него. Българинът полага повече грижи за колата, дома, облеклото си, отколкото за здравето си, посочва тъжния факт лекарят. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева