11.08.2015 23:37

Вселената умира

Видян 1575 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вселената генерира два пъти по-малко енергия, отколкото преди 2 милиарда години, установи международен екип от астрономи. Това, по думите им, показва, че тя умира, макар и бавно, става ясно от статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.


 


„Като се започне от тази епоха, Вселената е обречена на изтощение и смърт, на старост, която ще продължава вечно. По същество тя се е настанила на дивана, завила се е с одеяло и се е приготвила да заспи вечен сън", каза Саймън Драйвър от Международния център за радиоастрономически изследвания (ICRAR) в Западна Австралия.


 


Астрономът отбеляза, че сам по себе си фактът, че Вселената постепенно гасне и умира, не е откритие - такива хипотези има още от края на 90-те години на миналия век, но самите детайли на този процес, неговата скорост и мащаби не бяха изучени.


 


Драйвър и неговите колеги потвърдиха, че това наистина се случва и изчислиха скоростта на угасването на Вселената, проследявайки близките галактики с помощта на няколко десетки орбитални и наземни телескопа, работещи в 21 диапазона на електромагнитното излъчване, като се започне от радиовълните и се стигне до ултравиолетовия диапазон.


 


Като цяло астрономите са изчислили силата на излъчване на 220 000 галактики, разположени на 2 милиарда светлинни години от Земята. Съпоставили са яркостта им през различните периоди от време и са установили средното количество на енергията им в миналото.


 


Преди около 3 милиарда години нашата Вселена, е излъчвала двойно повече енергия от сега, ако се съди по галактиките, чиято светлина достига до планетата ни за аналогично време. Всичко това значи, че постепенно Вселената ни гасне и че след приблизително сто трилиона години, когато и последното червено джудже свърши своите запаси от т.нар. „звездно гориво", тя ще стане тъмна и ще премине в „мъртво" състояние.


 


По това време единствените "жители" на галактиките и на цялата Вселена ще са черните дупки, белите джуджета и неутронните звезди, а също последните оцелели планети. След един квадрилион години планетите ще бъдат разрушени, а след 10 квадрилиона - белите джуджета и неутронните звезди ще се слеят със свръхмасивните черни дупки в центъра на техните галактики.


 


Точно тогава ще бъде дадено началото на предпоследната епоха на Вселената - т.нер. ера на черните дупки. Краят й ще бъде след 2 на 10 на 99-та степен години - невъобразимо долече. През това време черните дупки ще се изпарят, а нашата Вселена ще се насели с позитрони, електрони и фотони.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион