Свързани новини

09.10.2014 15:27

Впечатляващ кино разказ за нашето минало

Видян 2141 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

,,И това е България" е най-новият документален филм на режисьора Стилиян Иванов, който съчетава научното с мистичното.


 


Стилиян Иванов завършва режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Хачо Бояджиев. Автор и режисьор е на над 40 документални филма, 200 видео клипа и 1000 телевизионни предавания. Със световни премиери са филмите му "Истината за Орфей", „Балшой театър“, „Лечителят Петър Димков“, „Дервишите – мистиците на Изтока“ и други. На 15 октомври от 19.00 ч. в кино салоните на страната е премиерата на най-новия му филм "И това е България".


- - -


- Защо "И това е България"?


- Защото България не е само страната на алчните олигарси, дивата корупция и оскотелия от бедност народ. Не е само алкохолна дестинация и кръстопът на дрогата. България е много повече от това, в което се опитват да я превърнат т.нар. Велики сили. Ние сме страна с хилядолетно минало, наследници на Орфей и Спартак.


- Като контрапункт на всичко това ли създадохте вашия филм?


- Ние представяме другия, бих казал истинския, образ на България, акцентирайки върху места като Татул, Перперикон, Старосел, Свещари, Варненския некропол, Храма на Кибела в Балчик и др.. Показваме какво пишат древните автори и какво мислят съвременните траколози и археолози. Всичко това е онагледено с актьорски възстановки, анимационни сцени, богата картография. За да внесем приказност в историята добавихме и една екзотична подправка. Тя определено ще провокира зрителите - ясновидецът Ивелина Христова.


- Приказност и провокация. Това ли наложи използването на ясновидец?


- Не само. За всяка дума на Ивелина намерихме абсолютно потвърждение или в писмен източник, който ние цитираме или в научна теория, която привеждаме.


- А тя знаеше ли за тези източници?


- Не. Тя дори не знаеше къде я водим. Всяка сутрин тръгвахме за някакво място, без тя да знае посоката на нашето пътуване, а когато спирахме на дадения обект, камерите вече работеха и регистрираха всичко – думите й, движенията...


- А защо точно Ивелина?


- Свързахме се с единствената в България лаборатория, която от 20 години изследва кандидат-феномени. Тя е в Шуменския университет и в нея работят специалисти от областта на физиката, химията, биологията, медицината, математиката и е интердисциплинарна. Учените трябваше да ни помогнат да си отговорим на този въпрос - „Защо точно Ивелина?“. Тя беше подложена на изключително стриктно научно изследване, според разработена методология. Заключението на учените е, че изследваният „обект“ наистина притежава дарби, които на този етап не могат да бъдат обяснени, но определено може й да се вярва за нещата, които ще разкаже.


- Други изследвания проведохте ли?


- Да. С археолога Георги Ганецовски, който откри край село Оходен най-старата цивилизация от края на 6-ото и началото на 7-ото хилядолетие пр. н. е. Въпреки неговата скептичност, ние заведохме Ивелина на разкопките и тя разказа неща, които коренно промениха отношението му към нея, като описа непубликувани до този момент археологически и научни отрития. Извън снимките пък посочи места, на които трябва да се копае.


- Ивелина е така да се каже третият елемент от филма.


- Така е. Както вече казах филмът се състои от три части – исторически писмени източници, съвременни научни теории и Ивелина. Именно заради приказното й присъствие се надяваме да накараме дори онези хора, които не са отворили исторически сайт, не са прочели една историческа книга, да се обърнат към нашата история. Нещо повече - да ги накараме да отидат по тези места. Защото едно е човек да чете примерно за Татул или Перперикон, а много по-полезно е да отиде и да ги види.


-"И това е България" представя само наследството от траките. Защо?


- Ние сме народ на възраст 8 000 години. И това не е голо твърдение или патриотарщина. Ние сме наследници на първата европейска цивилизация и сме създали своя култура много преди славяните да излязат от блатата на Североизточна Европа или диваците на Азия да опитомят конете. Науката го доказа!


- Коя наука?


    


Не историята, разбира се, която в по-голямата си част е идеология, а една далеч по точна и безпристрастна наука – генетиката. Преди няколко години се изследва генофонда на цялото човечество чрез кости на предци и кръвни проби от наши съвременници. Оказа се, че повече от 50 на сто от нашия геном е именно на хората от цивилизацията на Оходен т.е. корените ни могат да бъдат проследени 8000 години назад във времето. От където и следва, че ние сме наследници на първата цивилизация в Европа. Това не подлежи на коментар с оглед на генетиката. В останалите по-малко от 50 на сто сме наследници на прабългари, славяни, тюрки,  че дори и латини. А доказателства за това, че в корените на европейската цивилизация стои тракийската култура приведохме още преди 6 години във филма ни „Траките“.


    


Кога и къде може да бъде видян новият филм „И това е България“?


    


Премиерата ще бъде на 15 октомври, сряда, от 19.00 ч. в киносалоните на Синема Сити: София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе; Кино Латона: Шумен, Разград и Силистра; Кино Парадизо Хасково; Кино Синемакс Благоевград и Концертната зала на Радио Варна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,