Свързани новини

02.02.2022 11:25

Внушителен роман за живота на Исабел Кастилска

Видян 907 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Най-новата знаменита владетелка сред галерията на Известните жени в историята е Исабел Кастилска. Внушителният роман (Емас) за живота на противоречивата кралица е един от последните преводи на проф. Борис Парашкевов, бележитият германист, дал ни превода от средновисоконемски на епоса Песен за нибелунгите.


 


Обединителката на Испания, разширила територията ѝ до невиждани дотогава размери. Благодетелката на Христофор Колумб, с чиято благословия генуезкият мореплавател открива Америка, а Испания прибавя нови земи към територията си, ставайки империя. Владетелката, наложила в огромната си държава единна вяра – католическата, макар и с методи, които днес будят смесени чувства.


 


Предводителката на войските, довършили Реконкистата и отвоювали Иберийския полуостров от мюсюлманите...Това е кратката история на едно 30-годишно управление, довело Испания до световно могъщество чрез битки, но и чрез дипломация и визионерство. Управлението на Исабел I Трастамара Кастилска.


 


Годината е 1469-а. Осемнайсетгодишната Исабел, трета в линията за унаследяване на испанския трон, се жени в тайна церемония за своя втори братовчед Фернандо, син на краля на Арагон. Едва ли някой преди това е предполагал каква сила на духа и решимост се крият в дребната златокоса девойка, отхвърляща едно след друго пет предложения за женитба. Едва ли някой е предполагал, че едно младо момиче ще се осмели да води тайни преговори зад гърба на брат си, кастилския крал, за да встъпи в брак, който да ѝ осигури не само млад и привлекателен съпруг, но и бъдещ крал на силна страна, с която да обедини своята Кастилия.


 


И не след дълго, през 1474 година, след смъртта на брат си и след победата над другата претендентка за трона, Исабел е вече кралица на Кастилия и историята на бъдещата могъща и обединена Испания може да поеме своя победоносен ход. А така щателно подготвеният династичен брак се превръща в страстна любов и Фернандо става мъжът, подкрепящ с разбиране и мъдрост своята пламенна съпруга.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв