04.12.2018 15:12

Владимир Зарев с нов роман

Видян 1179 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В романа „Поп Богомил и съвършенството на страха“ се описва приключението на една велика българска ерес – не само на нейното духовно преселение до ума и сърцето на човека, но и разпространението й през пространството и времето, докато завладява цяла Западна Европа. Вдъхновените от нея еретици в Италия са наричани катари, във Франция – албигойци, а в Англия – бугри. Богомилското учение мощно повлиява върху развитието на цялата европейска цивилизация, на религиозната догматика, върху възникването и процъфтяването на Ренесанса. Написана с много въображение и пределна поетичност, „Поп Богомил и съвършенството на страха“ е книга, която може да бъде четена и като исторически, и като приключенски, и като философски роман, но също и като постмодерен епос и мистерия.


Проникновеният й разказ за взаимовръзката между българските богомили от Х век и италианските катари от началото на ХIV век се стреми да отговори на въпросите: Възможно ли е да съществува Добро без Зло? Вечна ли е борбата между Властта и Словото и какви са отношенията между Вярата и Познанието? Жив ли е във всеки от нас страхът от смъртта, оня жизнен страх, който ни превръща в мислещи и творящи същества? Наистина ли смъртта осъществява единствено възможното човешко равенство? Каква е ролята на Умберто Еко в това интересно повествувание? Отговорите на тези и множество други въпроси ще откриете в удивителния роман на Владимир Зарев. Той е един от най-талантливите съвременни български писатели. Пише художествена проза на изключително високо равнище. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др. Владимир Зарев е сред най-четените съвременни български автори в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „Писател на годината“ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 г. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият сериал „Дървото на живота“. Вече е готов и дългоочакваният филм по мотиви от романа „Разруха“. Той ще открие „Киномания“ 2018. Режисьор на продукцията е Петър Попзлатев, а   сред актьорите, които участват, са Елена Телбис, Ирини Жамбонас,  Светлана Янчева, Руши Видинлиев, Леонид Йовчев, Ивайло Христов,  Красимир Доков, Ицхак Финци и др.  С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.     


     Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: „Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“. Като главен редактор на елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, той работи за отстояване и популяризиране на българската духовност. Владимир Зарев беше част и от експертното жури на проекта „Ръкописът“ на Българската национална телевизия, чрез който се даде шанс на млади и талантливи автори да развият потенциала си на писатели. Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“ и Националната литературна награда „Елин Пелин“, която се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката. Носител е и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. През 2017 г. излезе и „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров. А през 2018 г. писателят е номиниран в категория „Творци на изкуството“ в най-престижния конкурс за академици на БАН.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей