Свързани новини

24.05.2009 13:18

Вкусна царевица за 1 лв.

Видян 2744 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вкусна варена царевица се предлага по софийските улици на цена от 1 лв. до 1,70 лв. Тя е подходяща за бързо хранене в натовареното ежедневие. Може да си купите варена царевица на метри от спирка „Сердика“ на столичното метро. Пред стадион „Васил Левски“ тя се предлага за 1,70 лв. Традиционно тази храна се появява по улични казани, където царевицата е предварително сварена и престоява във вряла вода.


Все още обаче остава спорен въпросът дали варена царевица може да се продава на открито. Спрямо изискванията на ЕС всички храни на открито трябва да се продават само пакетирани. Именно тази норма пречи на уличните продавачи на царевица и сладолед у нас.


Царевицата съдържа голямо количество лесно усвоими от човешкия организъм белтъчини и въглехидрати, мазнини, целулоза, както и много витамини - С, В1, В2, ВЗ, В6, В9, РР, Е, К, Н, U, феркаротин и други. В нея могат да се открият множество минерални соли, а също микроелементи като йод, цинк, мед и никел.


Царевицата е позната на хората отпреди 5200 г. пр. н. е. и подобно на много други култури е тръгнала по света от земите на ацтеките и маите. Била е и си остава основната храна на хората, населяващи териториите на юг от Рио Гранде.


Царевичното растение достига на височина между 2 и 3 метра. Стъблото е дебело и здраво, а по него има възли, от които излизат дълги и широки мечовидни листа. На върха на стъблото има разклонена метлица с малки мъжки цветчета, като техният прашец опрашва женските цветове, представляващи два или три кочана, израснали в пазвите на листата.


Захарната царевица е едногодишно растение. Младите кочани на захарната царевица се използват, като се консервират или се варят. Зърната в млечна зрелост имат високи хранителни и вкусови качества. В 1 кг зърна се съдържат 135 г въглехидрати, от които много захари, 8 г мазнини, 25 г протеин, 60 мг калций, 775 мг фосфор и 3,2 мг желязо. Освен това захарната царевица е богата на витамин РР, В1; В2, С, каротин и др. В зряло състояние семената й са набръчкани, със силен стъкловиден лом.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец