Дивият свят

Свързани новини

16.09.2023 07:10

Външният вид не е всичко. Как разгневени змии, криещи се в дърво всъщност се оказаха рядък молец

Видян 10412 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дивият свят на Земята е дом на много завладяващи и интересни животни. Да видите как различни организми работят заедно, за да се адаптират към заобикалящата ги среда и да останат живи, като същевременно поддържат екосистемата в деликатен баланс, е невероятно.

Така че не би трябвало да се изненадам, когато попаднах на снимки на три „бесни змии“, които изглеждаха сякаш се крият в дърво. Дори по-добре, не съм единственият, който не може да устои на очарованието на тези невероятни снимки.




Когато видите три змии, оплетени в едно дърво, това е достатъчно, за да ви изтръпне гръбнакът. Дори една змия на такова място може да ви накара да се почувствате неспокойни. Но въпреки че тези снимки изглеждат като змии, те не всъщност не са. Вместо това те показват нещо съвсем различно.

Биоразнообразието е начинът, по който естественият свят се състои от много различни видове в много различни количества. Всеки вид има уникална роля в заобикалящата го среда и в хода на еволюцията много животни и растения са развили удивителни адаптации и начини да останат живи.




Вземете например насекоми, които са променили цвета си, за да изглеждат като заобикалящата ги среда. Това им помага да се скрият от животни, които може да искат да ги изядат. От друга страна, някои насекоми са направили отрови, за да се предпазят от опасност.

Фактът, че снимки на три ядосани „змии“ започнаха да обикалят из интернет, послужи само за да подчертае тази основна истина.


През 2021 г. Роб Алъм публикува странна снимка в Twitter, която първоначално изглеждаше така, сякаш показва три ядосани „змии“, които се крият в дърво. Но потребителите бързо разбраха, че истината е много по-сложна, отколкото изглеждаше в началото.




В действителност групата „змии“ е само части от крилата на два различни вида атласки молци, събрани заедно, за да направят очарователна оптична илюзия. Този удивителен вид молци живее в джунглите на Азия и има странната способност да прилича на змия.

Впечатляващият размах на крилата на атлаския молец, който може да достигне до 24 см (9,4 инча) и покрива повече от 160 см2 (25 квадратни инча), го прави един от най-големите видове Lepidoptera. Когато сравните размера на тялото му с размера на крилата му, можете да видите, че тялото е много по-малко.




Карл Линей за първи път пише за това огромно насекомо през 1758 г. То е едно от най-големите животни на Земята. Получава името си от гръцкия Титан Атлас, което е препратка към това колко е голям.

Роб, потребител на Twitter, сподели снимката и я обясни така: „Attacus Atlas, една от най-големите пеперуди в света, живее само две седмици като възрастен. През това време основната му задача е да изглежда като змия, за да може да снася яйца и да ги защитава, докато се излюпят.

Първоначално много хора в социалните мрежи не успяха да разберат, че въпросното нещо всъщност е молец. Един потребител беше изумен и каза: „Камуфлажът е много впечатляващ.“ Един човек беше шокиран и попита: "Как може това да не е истинска змия? Ако този молец не изглеждаше като нещо, което бих убил, щеше да живее по-дълго".

Въпреки това, което повечето хора мислят, атласките молци не са добри или стабилни летци. Тъй като трябва да пестят енергия, те предпочитат да спят през деня и да летят през нощта. Това е доста уникален начин да останеш жив. Националният исторически музей казва, че когато атлаският молец усети опасност, той пада на земята, мърда и размахва криле, за да изглежда като глава на змия.

Ако наистина искате да усетите очарованието на атлаския молец, вероятно трябва да отидете в тропическите джунгли на Азия. Но атласките молци са забелязани и на различни места в Европа и Съединените щати.




През 2012 г. BBC разказа завладяваща история за огромен атласки молец, открит на стена в Рамсботъм, Голям Манчестър. Молецът бил толкова необичайно голям, че семейството първоначално го помислило за прилеп. Този единствен по рода си вид може да е излязъл от частна колекция, но умира скоро след като е намерен.

През юли 2022 г. в Белвю, Вашингтон, беше направена снимка на друг атласки молец. Това беше важно събитие. Това беше първият път, когато този вид беше видян в Съединените щати, който беше регистриран. Освен това през същата година в Швеция е видян втори атласки молец.

Ентомологът, отговарящ за държавното министерство на земеделието, Свен Спичигер, каза: "Това е наистина невероятен бъг, нещо толкова голямо, че те кара да чувстваш страхопочитание". Той също добави: „Дори и да не харесвате бъгове, това е видът, който кара хората да извадят телефоните си и да направят снимка, защото е толкова красива гледка.“

Ако видях този красив вид, щях да се изпълня със страхопочитание и удивление. Автоматично грабвах камерата си и правех снимка, за да съм сигурен, че винаги ще я помня. Но ако забележих, че прилича на глава на змия, щях да внимавам и да спазвам безопасно разстояние.




Източник: The Dreamer



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог