Случаят е известен като „Шестте от Беатрис“.

Свързани новини

28.06.2022 16:59

В ума на убиеца разкрива истината за жестоко убийство

Видян 1365 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Оригиналната документална поредица от шест части на HBO “В ума на убиеца“, режисирана от 37-годишната Нанфу Уанг  („В същото време“ на HBO) и продуцирана от Vox Media Studios, вече дебютира в HBO Max.  Всеки следващ вторник, в стрийминг платформата ще бъде достъпен нов епизод. Случаят с „Шестте от Беатрис“ поставя въпроси за надеждността на разследващата и съдебната система и ефекта от поставянето на погрешни присъди. „В ума на убиеца“ описва странната и психологически сложна история на шестима души, осъдени за убийството на 68-годишна Хелън Уилсън, извършено през през 1985 г. в град Беатрис, Небраска. Случаят е известен като „Шестте от Беатрис“.


 


Пет от лицата, които първоначално признават за престъплението,  биват оневинени чрез ДНК доказателства през 2009 г. Този неочакван обрат става повод за разделение в градчето и гневен отпор от страна на семейството на Хелън Уилсън. Създателите на филма проследяват случая от момента на убийството, през разследването му, съдебния процес, оневиняването и двете граждански дела. Филмът показва как през тези етапи променящите се перспективи към случая замъгляват истината – заплита се история, която претендира да е истина, но изглежда като измислица. Това повдига важни въпроси за надеждността на признанията и достоверността на спомените на разпитваните в стресови ситуации.


 


Днес, повече от 35 години по-късно, в град Беатрис продължава да има емоционални последици от това брутално престъпление, както и финансови последици от объркването в разследването. След резултатите от ДНК експертизата „Шестте от Беатрис“, които общо са излежали 70 години в затвор, получават обезщетение от 28 милиона долара. Това рефлектира като данъчната тежест, наложена на града, реално покривана от гражданите му.  Въпреки множеството и убедителни доказателства, много от жители на града все още вярват във вината на „Шестте от Беатрис“, включително една от обвиняемите, която казва, че все още ярко си спомня подробности от участието си в престъплението. Ето и трейлър на поредицата с български субтитри: https://youtu.be/KA46JzazY38





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни