Свързани новини

25.09.2012 13:21

В София започна кулинарния фестивал Вкусовете на Европа 2012

Видян 2814 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стара  истина е че, добрата храна и хубавите напитки най-бързо свалят бариери и стопяват прегради и разстояния. Ето защо кулинарните специалитети на всеки народ и регион са „най-конвертируемото” средство за общуване, като в Европа, така и по света.   


Тези „вкусни” цели си поставя и първото по рода си представяне на едно място на кулинарните особеностите на различните страни от стария континент – кулинарният фестивал-изложение „Вкусовете на Европа”, който ще предоставя възможности за дегустации, кулинарни пътешествия, обучение и забавления от 24 до 30 септември на откритите площи пред зала 6 на Националния дворец на културата.  


Партньори


„Вкусовете на Европа”, се провежда под егидата на Министерство на земеделието и храните на Република България.


В рамките на изложението ще проведе и международната изложба, организирана от Европейската комисия и посветена на 50 - годишнината на Общоевропейската селскостопанска политика - „Европейското селско стопанство”.


Проявата се организира със специалното съдействие на  Евро-Ток България – член на Европейската кулинарна асоциация, официален консултант на Европейска комисия в областта на храните. Евро-Ток България обединява едни от най-изявените български готвачи, притежаващи международен опит от ресторанти със звезди Мишлен. По време на изложението Евро-Ток България ще организира детска кулинарна академия, в която малките посетители ще бъдат обучавани как сами да готвят основни здравословни ястия.


Национална лозаро-винарска камара е партньор на събитието, представяйки най-доброто от производителите на български вина, които  ще се впуснат в благорадна надпревара с чуждустранната продукция от винения бранш на организираните дегустации по време на изложението.  Посетителите ще имат възможност да опитат и сравнят качествата на последните достижения на технолозите на винпзаводите от Свищов, Асеновград, Пещера, Черноморско злато, Ди Вес Естейт, Изба Карабунар, Мидалидаре Естейт, Даробас, Винарска изба ЕTHNО и други.


Винарска изба Мидалидаре Естейт ще изненада посетителите с новите си 

винени брандове и ще представи възможностите за винен туризъм и 

плановете си да превърне село Могилово (община Чирпан) в едно 

туристическо място без прецедент в България. С довършването на втората 

си изба и построяването  на луксозен хотел с винени СПА процедури, от 2013 г. комплексът ще предлага място за релакс както за тялото, така и за душата.


Винпром Пещера ще представи подбрана селекция на своите бели и червени еликсири от сортовете Мускат, Шардоне, Мерло и Кабене Совиньон. Любителите на традиционните български вина ще могат да се насладят на богатата палитра от вкусове и аромати на вината с марка "Домейн Пещера". Макар и нови на пазара, тези вина се доказаха с отличните си качества и конкурентна цена, като станаха любим избор на почитателите на напитката у нас.


Черноморско Злато ще представи бели, червени вина и розе от серията Златен

Ритъм,  Вила Понте и серия вина Пентаграм.


Участници и атракции


Кулинарното пътешествие по картата на Европа ще започне от север, със силно представяне на скандинавски кулинарни специалитети и доказателства, че и северните народи могат да готвят вкусно:


Всеки ден на щанда на Норвегия ще ви гощават с рибни и други национални ястия. Ще можете да опитате ордьоври и основви блюда със сьомга, скариди, хайвер, треска и еленско месо, прочутата норвежка супа от сьомга, скариди и сметана, а на 24 септември от 11 часа Иван Звезедев ще готви специално за посетителите норвежки специалитети. 


В един от дните на изложението Финландия ще гостува със свой майстор - готвач за демонстрация на местни специалитети  - Карелски пай, домашно пушена сьомга, мариновано говеждо филе и Рунеберг пай.


Скандинавските страни ще представят и разнообразна фоклорна и музикална програма.


Палитрата на кулинарните особености на северните народи няма да е пълна без представянето на Русия.


Нито една руска празнична трапеза не минава без разнообразните пелмени -  със свинско, с телешко, с кайма, с  пуйка, с агнешко месо - не може да отдаде предпочитание на никой, тъй като всичките са изключително вкусни и трябва да се опитат.  А от специализираните магазини "Берьозка", ще ви предложат специални подправки, които засилват вкуса на пелмените при приготвянето им, като 

задължително поднесете  този традиционен руски продукт със сметанка.


Върнете се в детството и се поглезете!


Мнозина си спомнят  бонбоните Мишка на севере, Мишка Косолапый, Кара-Кум и Коровка.   А както е известно шоколадът зарежда с бодрост, повдига настроението, противодейства на депресията, подобрява паметта, повишава устойчивостта към стрес, укрепва имунитета, спасява от инфаркт и инсулт. А горчивият шоколад дори помага да се избавим от излишните килограми.  А за тези които 

спазват строга диета ще могат да се зарадват с  бонбони без захар. Всичко това това е достатъчно основание да опитата от класиката в жанъра - руските шоколадови бонбони.


Руският сладолед  също е сладък спомен, който  значително се отличава от другите замразените продукти, при които се използват заместители на млечната мазнина, белтъците и захарта. Руският сладолед „Пломбир” се приготвя от сметана , без добавяне на растителни мазнини и е с несравним вкус.


После ще се отправим към сърцето на стария континет и ще посетим Чехия.

Всички почитатели на традиците на стара Прага и неповторимата атмосфера на «У Флеку» и многобройните бирарии ще бъдат очаровани от представянето на чешкия майстор – готвач и типичните за страната “ Брамборачка” - гъбена супа с картофи и зеленчуци, гулаш с кнедли, свинско печено със зеле и кнедли, картофи със зеле,  ще опитаме хапки - с влашка салата и с помазанка  - крем от кашкавал и чесън. И всички обилно «поляти» с месна бира. Десертите ще бъдат щрудел,  Ливанце - сладки катми и  Ромови венчета.


Ще направим спирка  и в Германия за вкусни наденички, немска бира и други специалитети от тяхната кухня. 


Партньорът на изложението - Евро-Ток България със своите членове ще презентира най-известните столични ресторанти, предлагащи инернационална кухня, като всеки ден ще се представя различен ресторант с различна национална кулинария.


Може да посетите представянето на ресторант „Salt and Sweet Cookery”, където  шеф Таня Балабанова  ще предлага швейцарска и белгийска кухня -  тарта от точени кори с бекон и лук или с пиле и синьо сирене, киш със спанак и сирена или с гъби и лук,  кошнички от фини кори с пиле и ананас, палачинкова лазаня с различни плънки и тарталети с карамелизиран яйчен крем.


Ресторант “Sidoniya-Lord of the chefs”  с шеф Сидония Радева ще предлага  дегустации на френска кухня, както и специалитети от гост- държавите САЩ и Мексико. 


Метро академия с шеф Георги Ерменко ще демонстрират  немска кухня. 


Следващата кулинарна дестинация на «Вкусовете на Европа»  ще бъде на юг – естествено първо към Италия, която  на своя  щанд ще защитава честта, богатството, разнообразието и здравословността на Средиземноморската кухня.  


На 25 септември на «Вкусовете на Европа» ще гостуват Кулинарна академия «Дипломат» и чаровният Лео Бианки с практични кулинарни уроци, демонстрации и много награди и подаръци за участниците. 


На 29 и 30 септември  ресторант    “Shades of Red” -  Гранд Хотел София и  ресторант „Централ Парк Хотел» с кулинарните асове - шеф Жоро Иванов и шеф Светослав Серабримов ще демонстрират и предлагат  испанска и португалска кухня. 


Гърция

На щанда на нашата слънчева съседка -  Гърция ще започнем, както си му е реда  с Узо Plomari, маслини и маслинова паста. 

Историята на маслиновото дърво може да се проследи дълги години преди установяването на организиран живот на човека. Гърците са първите в Европа, които култивират маслиновото дърво заради ценните му продукти (маслини, зехтин). 

 Това благословено дърво се радва на оптимални почвени и климатични условия в областта Месиния , и особено в района на градовете Корони и  Каламата, които спадат към най-богатите области-производителки на маслинови продукти в Гърция.  Техните обширни и надарени с несравнима красота и спокойствие маслинови гори раждат изключително качественият сорт маслина Коронеики (по името на градчето Корони), от който се произвежда зехтина от Каламата, предпоставка за добро здраве в рамките на едно балансирано здравословно хранене. 

 Освен традиционните  Extra Virgin и Extra Virgin  с контролиран регион на производство, фирмата-вносител Металотехника ще предлагана биологичен /екологичен/ зехтин, който се произвежда единствено в строго контролирани и сертифицирани маслинови гори в Месиния (район Каламата), където отглеждането на маслинените дървета става единствено чрез екологични средства под строгия контрол на компетентните държавни органи. 

Ще се насладим на вкуса на  прясна риба, приготвена така, както само гърците могат, доставена от Salonika Fish и на специалитетите на  шеф-майсторите  на ресторантите Mediterranean Restaurant,  The Med Restaurant, Sheraton Sofia Hotel Balkan, ще се ободрим с ароматно фрапе, поднесено с гръцки курабии и други национални сладкиши.

Участието на Гърция ще бъде съпроводено с  изпълненията  на бозуки и гръцки народни танци на 29 септември от 17 до 19 часа.  

И ако все още са ви останали сили и възможности да опитвате,  можете да поседнете на щанда на Сладкарница Гаврош, където ще пи поглезят с  шоколадовото меню - вариации от шоколадови миниатюри  -  златна равиола с череши, шоколадово суши  нигири гункан хосомаки и урамаки, трюфел шоколадов шот с пистачио . Шеф Ради Стамболов ще представи на посетителите рецепта за Галактически сладолед.  


Всичко, което ви разказахме, сигурно е възбудило вашето любопитскто, изострило е апитита ви и можете да си подарите няколко часа кулинарни приключения и положителни емощии на пъстрата карта на «Вкусовете на Европа». 


Предварителна продажба на билети Тикетпро. Цени на билетите  - 3 лева за възластни и 2 лева за ученици и петсионери. 


Всеки посетител на «Вкусовете на Европа» ще получи подарък – готварска книжка с кулинарни рецепти от цял свят.


Добър апетит!




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.