Акцент в анализа на Румен Драганов е, че прилагателните към думата туризъм - религиозен, исторически, морски, ски и т.н не разделят този икономически сегмент на строги направления, а само за статистически нужди

Свързани новини

23.04.2022 16:15

В България има над 4 000 обекта за поклоннически туризъм

Видян 1984 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Великденските празници засилват потока на туристите към църкви и манастири в България, а страната очаква и 70 000 туристи от чужбина, някои от които също ще посетят паметници, свързани с релиигята, предаде БНР.


 


За поклонническия туризъм разговаряме с Иван Михалев - журналист и автор на първия Поклоннически пътеводител на България и с Румен Драганов, който ръководи Института за анализи и оценки в туризма.


 


Повече информация и подобряване на инфраструктурата около храмовете е едно от нещата, върху които трябва да се работи, за да се развие този сегмент, казва Михалев. По време на работа си по пътеводителя той е бил особено впечатлен от "Българският Йерусалим", както наричат Асеновград и околностите му, но също така разказва за много храмове и свети места, останали от древността и свързани с различни вярвания- капищата около старите български столици Плиска и Преслав или тнар "ступа" край село Плана, което е свято място за будистите.


 


Акцент в анализа на Румен Драганов е, че прилагателните към думата туризъм - религиозен, исторически, морски, ски и т.н не разделят този икономически сегмент на строги направления, а само за статистически нужди. 


 


Според него въпросът е къде да го търсим - това обикновено се прави чрез религиозните общности, които ги организират.  Това изисква много инвестиции от страна на туроператорите. 


 


Водеща за туриста от чужбина е загадката на самата религия - това са мощи, чудодейни икони, свети места на лечители... и тук е мястото на туроператорите, които да им дадат информация да информират и да дат възможност да дойдат и да ги видят туристи.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.