Новият доклад на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива истинската цена за животните и околната среда в модата, както и иновативни алтернативи на козината, кожата, вълната и пуха

Свързани новини

20.07.2023 14:05

Укротяване на модата: Показваме грижа вместо небрежност в модната индустрия

Видян 1509 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият доклад на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива истинската цена за животните и околната среда в модата, както и иновативни алтернативи на козината, кожата, вълната и пуха.

Нов доклад в две части, съставен от международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, показва истинската цена, която животните и околната среда плащат за използването на материали от животински произход (МЖП) в модата. МЖП като вълна, козина и пух, се възприемат като „естествени“, но производството им е свързано с освобождаването на силно токсични химикали в околната среда, които могат да причинят значими промени в качеството на почвата и земята. В същото време, имат сериозни последици за хуманното отношение към животните.

Докладът „Укротяване на модата“ ясно показва, че в допълнение към необходимостта общото производство в модната индустрия да бъде намалено драстично, изборът на материали също оказва голямо значение. За щастие, материалите от следващо поколение (Next-Gen) и рециклираните такива стават все по-често срещани, но потребителите рядко знаят какво да търсят. Тази поредица от доклади има за цел да насърчи марките и потребителите да мислят отвъд границите на модната индустрията и да изберат бъдеще, в което животните не се експлоатират, а те продължават да предлагат и да се обличат в „убийствени“ дрехи и аксесоари.

След появата на документалния филм „Убийствено“ (Slay!), който разглежда безмилостната експлоатация на животни в модата, индустрията безспорно е изправена пред значителна критика. Лошите условия на труд в страните на производство, екологичните проблеми и сериозното компрометиране на хуманното отношение към животните, изведоха на преден план недостатъците на индустрията.

Въздействието върху околната среда на МЖП, включително по отношение на емисиите на парникови газове, в сравнение с това на алтернативни материали, често е най-голямо. Освен това, практики като мулезиране, скубане на живо и отглеждане на животни за техните ценни кожи, продължават да представляват риск за хуманното отношение към животните, което изисква фундаментална промяна в използването на МЖП в модата.

Въпреки тези плашещи факти, много модни марки остават в неведение за многобройните негативни последици от използването на МЖП, докато много други поддържат мита, че те са просто страничен продукт от месната и млечната индустрия.
 
Джесика Медкалф, експерт на ЧЕТИРИ ЛАПИ по хуманно отношение към животните в модата, казва: „Идеята, че животинските материали са само страничен продукт, е фактически неправилна и подчертава опита на модната индустрия да се освободи от отговорност за използването на пет милиарда животни годишно. Модата и храната са взаимосвързани помежду си. МЖП всъщност са ценни първични и съпътстващи продукти.“

„Мащабното индустриално земеделие става все по-разпространено, което не само има сериозни последици по отношение на хуманното отношение към животните, но също така и представлява един от доминиращите двигатели за климатичната криза. Животновъдството също е основен двигател за обезлесяването в тропическите гори по света. Необходима е спешна промяна.”

Въпреки че има много неща, които модните марки могат и трябва да направят, за да подобрят условията за животните, използвани в техните вериги за доставки, намаляването на употребата на материали с животински произход ще има най-значително въздействие върху животните, биоразнообразието и нашия климат.

Проучване на YouGov, поръчано от ЧЕТИРИ ЛАПИ през 2021 г., показва, че потребителите са все по-наясно с отрицателните последици от МЖП (64%), и те са все по-склонни да клонят към по-благоприятни за животните алтернативи (13% увеличение на потребителите, търсещи веган мода след пандемията). Някои марки като Stella McCartney и Pangaia вече представят иновативни текстилни материи, напр. изкуствена кожа на биологична основа или изкуствен пух, направен от ферментирали растителни влакна.

„С над 100 компании за иновации в материали от следващо поколение, които непрекъснато развиват и подобряват своите материали от неживотински произход и предпочитани за околната среда, марките и потребителите все по-лесно могат да изберат грижата пред небрежността.“

„Можем да имаме жизнен моден сектор без страдания, ако креативността е еднакво вложена и в осигуряването на наистина етични вериги за доставки, където използването на животни е значително намалено и дори заменено с рециклирани материали и материали от следващо поколение. Времето за преход от МЖП към устойчиви материали е сега.“ казва Медкалф.

Потребителите се насърчават да:

• Използват преоценени дрехи и/или дрехи втора ръка! Опитайте правилото 80:20 - 80% преоценени дрехи и 20% нови и устойчиви;
• Търсят материали на биологична основа или рециклирани, без животински произход. Например обувки, направени от гъби;
• Избират продукти, направени от отпадъчни материали, като изхвърлени риболовни мрежи и растителни отпадъци;
• Бъдат защитници на океаните и реките, като перат дрехите си по-рядко, почистват основно петната и използват микрофибърни торбички за пране;
• Споделят и говорят на тази тема сред приятелите си, както и като апелират към любимите си марки за мода, състрадателна към животните;
Поемете ангажимент да се обличате с грижа и научете повече на wearitkind.four-paws.bg.
 
 
Предистория

Производството на материали с животински произход върви ръка за ръка с глобалното производство на месо, отговорно за 16,5 процента от емисиите на парникови газове. Причината в голяма степен, е че използваните животни отделят големи количества метан по време на храносмилането.

Отглеждането на животни за техните ценни кожи е по същество жестоко, тъй като диви животни са натъпкани в малки клетки. Нито един сертификат за хуманно отношение към животните, отглеждани за ценна кожа, не може да осигури на животните във ферми за кожи живот, който си струва да се живее.

Овцете във веригите за доставка на вълна редовно са подлагани на осакатявания, като мулезиране и кастрация, без адекватно облекчаване на болката, както и на стресови практики на стригане и транспортиране на дълги разстояния.

Гъските и патиците продължават да са изложени на риск от скубане на живо и насилствено хранене във веригите за доставки. Много от тях също страдат за продължителни периоди поради лошо управлявани системи в кланиците.

Материалите от следващо поколение обикновено имат по-малко негативно въздействие върху околната среда и не водят до риск за хуманното отношение към животните, тъй като разделят модата от страданието на животните.

Днес над 100 водещи марки създават материали от следващо поколение: Adidas направиха боксови ръкавици от Desserto® („кактусова кожа“); Hermes представиха чанти от MycoWorks Mycelium; Hugo Boss представиха дизайн на обувки, който включва Piñatex®; Gucci, H&M, Reformation, Stella McCartney и UGG и други марки също представят колекции с алтернативни материали.  

Ключовите алтернативи на МЖП от следващо поколение в момента на пазара включват:

Изкуствена кожа: създадена от материали на растителна основа и чрез процеси на микробна ферментация, или рециклиран PET.

Изкуствена вълна: Изработена от смеси, напр. влакна от храст Calotropis Gigantea смесени с памук, или произведена чрез ферментация на растителни съставки от специално проектирани микроби, които произвеждат полимери, които могат да бъдат оформени в прежда.

Изкуствен пух: Изработен от влакна от семена на Kapok или смеси, направени с диви цветя или рециклирани изолационни тъкани.

MIOMOJO Srl SB е частна и сертифицирана B Corp компания, базирана в Бергамо, Италия. Основана през 2012 г. от Клаудия Пиевани. Тя създава и произвежда модни аксесоари без жестокост, които не нараняват животните, хората и планетата. MIOMOJO любезно дариха своето време и ресурси, за да помогнат за създаването на листовка, включваща материали от следващо поколение, без животински произход и щадящи околната среда. Чрез тази листовка бихме искали да демонстрираме алтернативите на МЖП и заедно да насърчим интереса към откритията, представени в серията от доклади на ЧЕТИРИ ЛАПИ „Укротяване на модата“.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,