Свързани новини

08.02.2021 11:22

Учените откриха 400-годишна гренландска акула

Видян 2452 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователите са използвали радиовъглеродно датиране на очни протеини, за да определят възрастта на 28 гренландски акули и са изчислили, че една женска е на около 400 години. Бившият рекордьор на гръбначни животни е бил гребен кит на 211 години, съобщава earthlymission.com.


Гренландските акули плуват през студените води на Арктика и Северния Атлантик с толкова бавно темпо, че им е спечелило прякора „спящи акули“.


Те са огромни и могат да растат до 5 м дължина. И все пак те растат само с 1 см годишно. Акулите могат да бъдат намерени, плувайки бавно, в студените, дълбоки води на Северния Атлантик.


Екипът вярва, че животните достигат полова зрялост само когато са дълги 4 м. И с този нов, много дълъг възрастов диапазон, това предполага, че това не се случва, докато животните са на около 150 години.


Изследванията станаха възможни отчасти чрез тестовете за атмосферни термоядрени оръжия, проведени през 60-те години, които освободиха огромни количества радиовъглерод, които след това бяха абсорбирани от организмите в океанските екосистеми. Поради това акулите, които показват доказателства за повишен радиовъглерод в ядрото на очната тъкан, са родени след така наречения „бомбен импулс“ и са били на възраст под 50 години, докато акулите с по-ниски нива на радиовъглерод са били родени преди това и са били на възраст поне 50 години или повече, пишат авторите на изследването.


След това учените изчислиха възрастовия диапазон за по-старите акули въз основа на техния размер и на предишни данни за размера на гренландските акули при раждането и темповете на растеж на рибите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион